Erişilebilirlik

Afganistan'da Ekonomik İşbirliği Zirvesi - 2004-04-18


Afganistan’ın başkenti Kabil’de düzenlenen uluslararası ekonomi konferansı toplantıları bugün başladı.

Devlet Başkanı Hamid Karzai, iki günlük konferansın açılışını yaparken, Afganistan’ı yeniden bölgede ticari bir güç haline getirmek ve ülke altyapısını güçlendirmek için elinden geleni yapacağını söyledi.

Konferansa Türkiye, İran, Pakistan ve 6 Orta Asya ülkesinin temsilcileri katılıyor.

Ekonomik İşbirliği Örgütü şemsiyesi altında düzenlenen konferansın amacı bölgesel ticareti artırmak ve Afganistan’a yabancı sermaye girişini teşvik etmek.

Konferans nedeniyle Kabil’de güvenlik önlemleri sıkılaştırıldı, kentteki 5 bin barış gücü askeri konferansa katılan heyetlerinin can güvenliğini sağlamakla görevlendirildi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Ruud Lubbers, bu yıl içinde bir milyon Afgan mültecinin ülkesine dönmesini umduğunu söyledi.

Bununla birlikte yetkili, ülkede güvenliğin sağlanması için daha fazla barış gücü askeri yollanması gerektiğini vurguladı.

Bugün Afganistan’da gazetecilere açıklama yapan Lubbers, ülke dışındaki üç buçuk milyon Afgan mültecinin, geri dönüşlerini güvence altına almak için, ülkede bulunan NATO barış gücü askerlerinin sayısının artırılması gerektiğini ifade etti.

Lubbers, özellikle de barış gücü birliklerinin başkent Kabil dışında konuşlandırılması gerektiğini söyledi.

Afganistan’a üç günlük bir ziyarette bulunan Birleşmiş Milletler mülteci örgütünün başkanı, son günlerde karışıklığın arttığı bazı bölgelere yapacağı gezileri iptal etti.

XS
SM
MD
LG