Erişilebilirlik

Rumsfeld: 'Bu Kadar Kayıp Tahmin Etmiyordum' - 2004-04-16


Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, isyancıların şiddet eylemleriyle başa çıkabilmek için, Irak’taki Amerikan askerlerinden yaklaşık 20 bininin görev süresinin, üç ay uzatıldığını açıkladı.

Bakan, Irak'taki Amerikalı komutan General John Abizaid'in, son güvenlik durumu nedeniyle askeri kapasitenin güçlendirilmesi talebinde bulunduğunu belirtti.

Yaklaşık 20 bin askerin görev süresini 90 gün uzatma kararı, bu askerlerin Irak’ta sadece bir yıl görev yapacakları vaadinin çiğnenmesi anlamına geliyor.

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, üzüntü duyduğunu ancak Irak’ta istikrarı sağlama görevinin başarıyla tamamlanması için, böyle bir kararın gerekli olduğunu söyledi:

"Görev süresinin uzatılmasından üzüntü duyduğumuzu söylemeye gerek bile yok, ama ülke bir savaşta ve başarılı olmak için ne gerekiyorsa yapmalıyız.”

Felluce kentindeki isyanın bastırıldığını belirten Rumsfeld, Güney Irak’ta da istikrarın büyük ölçüde sağlandığını ifade etti. Rumsfeldi koalisyon karşıtlarının Haziran sonunda ülke yönetimini bağımsız bir Irak hükümetine devretme planını bozamayacaklarını sözlerine ekledi.

Bakan, "Küçük bir grup teröristin 25 milyonluk Irak halkının kaderini belirlemesine izin verilmeyecek” dedi.

Ancak Rumsfeld, Pentagon’daki basın toplantısında, Amerikan güçlerinin bu kayıpları vereceğini, önceden tahmin etmediğini de belirtti:

"Bu kadar insan kaybedeceğimizi, son bir haftadaki kayıplarımızı kesinlikler tahmin etmiyordum.”

80’den fazla Amerikan askerinin öldürüldüğü Nisan ayı, en büyük kayıpların yaşandığı ay oldu. Rumsfeld, son çatışmalarda yüzlerce Iraklı sivilin öldürüldüğünü iddia eden Arap basınına da sert tepki gösterdi.

"El Cezire’nin yaptığı art niyetliliktir, yanlıştı ve hoş görülemez”.

Irak’ta halen 137 bin Amerikan askeri bulunuyor. Bu sayının gelecek ay 115 bine indirilmesi planlanıyordu ancak komutanlar, şiddet eylemleriyle başa çıkabilmek için ek güç bulundurmak gerektiğine karar verdiler.

XS
SM
MD
LG