Erişilebilirlik

BM: 'Dünya Ekonomisindeki Düzelme Sürecek' - 2004-04-16


Birleşmiş Milletler’de bir araya gelen 60 ülkeden 100 ekonomistin tahminine göre dünya ekonomisinde geçen yılın ikinci yarısında başlayan düzelme bu yıl ve gelecek yıl da devam edecek.

Küresel ekonominin düzelmesinde özellikle Çin, Hindistan ve Japonya gibi Asya devleri önemli rol oynuyor.

Bu yıl yüzde üç buçuk oranında büyüyecek olan dünya ekonomisinin gelecek yıl da benzer bir performans göstermesi bekleniyor. Küresel ekonominin geleneksel motor gücü olan Amerika, bu yıl yüzde dört buçuğun üzerinde bir büyüme oranı sağlayacak ancak 2005 yılında bu oran biraz düşecek.

Bu rakamlar, dünya çapında 100’den fazla ekonomistin çalışmalarını içeren LINK Projesi isimli bir araştırmaya dayanıyor.

LINK projesinin kurucu olan Nobel ödüllü Amerikalı ekonomist Lawrence Klein, büyüme hızının dünyadaki mevcut karışıklıktan etkilenmediğini söyledi:

"Siyasi, askeri, diplomatik ve ekonomik anlamlarda dünyadaki kargaşaya rağmen, işler, ekonomik açıdan bakıldığında kısa vadede biraz daha iyi görünüyor. 2004’ün 2003’ten daha iyi olmasını, 2005’in de 2004’e benzer bir şekilde geçmesini bekliyoruz.”

Klein, özellikle ekonomik faaliyetin yeni merkezleri olarak tanımladığı Asya’nın gelişmekte olan ekonomik devlerindeki durumun kendisine umut verdiğini belirtti.

Klein şunları dedi:

"Bu ülkeler yeni değil, ama lider olmaları yeni bir durum. Bu ülkeler arasında Çin var, ve Çin’i Asya’daki bir dev olarak hepimizi izliyoruz. Çin’e yeni bir ülke daha eklenmiş durumda. Bir milyar nüfusuyla dünyanın ikinci büyük ülkesi olan Hindistan şu anda sürdürülebilir olduğunu düşündüğümüz bir şekilde, sağlam adımlarla büyüyor.”

Klein, Çin ekonomisinin gelecek iki yıl boyunca yüzde sekizin üstünde büyümesinin beklendiğini ifade etti. Rusya’yı da gelişen bir güç merkezi olarak tanımlayan Klein, bununla birlikte Rus ekonomisinin büyük ölçüde petrol ve doğal gaz fiyatlarına bağımlı olduğunu vurguladı.

LİNK projesinde yer alan Kanadalı ekonomist Peter Pauly de, Japonya’daki ekonomik gelişmenin grup üyelerine umut verdiğini belirterek şunları söyledi:

"Japonya yıllarca süren bir durgunluktan sonra geçen yıl güç kazanmaya başladı ve yüzde üç civarında sürdürülebilir bir büyüme hızına erişmiş görünüyor. Bu da Japonya açısından önemli bir orandır ve Japonya yeniden dünya ekonomik büyümesine katkıda bulunmaya başladı.”

Grup, aralarında Avrupa’nın performansı da olmak üzere ekonomik açıdan zayıf bazı bölgelere de işaret etti. Pauly, Avrupa ekonomilerinin Kuzey Amerika’nın ancak yarısı kadar büyümekte olduğunu belirtti.

Ancak LINK projesi raporunda açıkları da göz önünde bulundurulduğunda, Amerika’nın dünyanın ekonomik motoru olmayı sürdürüp sürdüremeyeceği de sorgulanıyor. Amerika’daki ekonomik büyümenin dünyanın diğer bölgelerinden borç alınan kaynaklarla sağlandığını kaydeden raporda, “Amerika ile dünyanın diğer bölgeleri arasındaki bu karşılıklı bağımlılık sürdürülebilir gibi görünmüyor” sonucuna varılıyor.

XS
SM
MD
LG