Erişilebilirlik

'Erteleme Söz Konusu Olamaz' - 2004-04-14


Rum tarafının Kıbrıs’ta referandumu erteleme çabaları sürerken, Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada, Kıbrıs’ta 24 Nisan’da yapılacak referandumun ertelenmesinin mümkün olmadığı bildirildi. Bu arada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ün dün Kıbrıs’la ilgili yaptığı açıklamaların yankıları sürüyor.

Ankara Erteleme Çabalarından Rahatsız

Kıbrıs Rum kesimi komünist partisi AKEL’in 24 Nisan’da referandumu erteletme çabaları devam ederken, Dışışleri Bakanlığı konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Bakanlık, Türkiye’nin referandumların vaktinde yapılması ve adadaki her iki halkın iradesine saygı gösterilmesi gerektiğine inandığını bildirdi. Açıklamada, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın öngördüğü takvime tümüyle uyulması konusunda girdiği taahüde bağlı olduğu ve tüm ilgili tarafların yükümlüklerine uymalarının beklendiği belirtildi.

Ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, referandumların 24 Nisan’da yapılması konusunda Türkiye’nin mutabakatını, 6 Nisan’da Kofi Annan’a bir mektupla ilettiği hatırlatılırken, diğer iki garantör ülke olan İngiltere ve Yunanistan’ın da mutbakatlarını bildirdikleri kaydedildi. Kıbrıs Rum kesiminin en büyük partisi olan AKEL’in referandumu erteletme isteği tepkilere neden olmuş, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, referandumu ertelemenin Kuzey Kıbrıs’ı olumsuz etkileyeceğini söylemişti.

Özkök'ün Açıklamalarının Yankıları Sürüyor

Bu arada, dün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün yaptığı açıklamaların yankıları devam ediyor. Özkök Kıbrıs için, “Evet de demem hayır da. Gönlümüzle aklımız böyle çelişkiye düşmemişti. Herşeyi kamuoyuyla paylaşmamız beklenmemeli” diye konuşmuştu.

Özkök’ün basın toplantısının ardından, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin toplantıyla ilgili soruları yanıtladı. Şahin, "Genelkurmay Başkanının Annan Planı’nı değerlendirmeleriyle bizim değerlendirmemiz arasında büyük bir fark yoktur" dedi. Özkök’ün her zamanki demokrat kimliğiyle düşüncelerini belirttiğini ifade eden Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, değerlendirmeleri konusunda fazla birşey söylemeyeceğini, zaten Rum tarafıyla her konuda anlaşmanın mümkün olmadığını belirtti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcı Abdüllatif Şener ise Özkök’ün dünkü açıklamalarına ilişkin yorum yapmanın doğru olmadığını söyledi. Şener, Başbakanlık Merkez binasında yaptığı basın toplantısında, Kıbrıs’la ilgili soruları yanıtladı. Abdüllatif Şener, Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti'nin oluşturulması halinde yalnızca Türk tarafının yer değiştirmesi için gerekli kaynağın 3,8 milyar dolar olarak hesaplandığını bildirdi. Şener ayrıca, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan stand-by anlaşmasının süresinin yıl sonunda biteceğini hatırlattı ve “bireysel görüşüme göre yeni bir sürece ihtiyaç yoktur” dedi.

XS
SM
MD
LG