Erişilebilirlik

Brüksel'de Kıbrıs'a Bağış Toplantısı - 2004-04-14


Brüksel’de Kıbrıs maratonu başlıyor. Brüksel’deki Kıbrıs "donörler" Konferansı’nda Türkiye’yi ve Kıbrıs Türklerini temsil edecek olan Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile Kıbrıs Türk Başbakanı Mehmet Ali Talat’ı yoğun temaslar bekliyor. Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu ise, tarafları referandumda Annan Plânı’na "evet" demeye çağıran bir karar tasarısını görüşüyor.

Önce Brüksel, ardından da Tullamore, herhangi bir son dakika ertelemesi olmazsa 24 Nisan’da yapılacak olan referandum öncesi özellikle Kıbrıslı Rumları ikna girişimlerinin merkezi olacak. Üç gün boyunca yapılacak toplantıların tek bir hedefi var, adada taraflar Annan plânına evet demeliler ve Avrupa Birliği de 1 Mayıs’ta ağız tadıyla genişleme bayramını kutlayabilmeli. Sandık başına gitmeye on gün kala Brüksel’de hiç de şenlik havası yok. Bir bekleme havası hüküm sürüyor. "Doğacak olumsuz neticenin sebebi Brüksel değil, New York’tur" demenin hazırlıkları yapılıyor. Veya, taktik izleniyor ve dışa bu görüntü yansıtılıyor.

Avrupa Birliği’nin kafasından geçenleri okumaya çalışacak olanlardan biri de Mehmet Ali Talat olacak. Talat Brüksel’de çeşitli konferanslarda "evet" demek için sandık başına gidecekleri mesajını tekrarladıktan sonra, ikili bir dizi görüşme yapacak. Yarın da birleşik bir Kıbrıs’ın birleşme masraflarına bağış şeklinde katkıda bulunacak ülke ve kuruluşların katılacakları "donörler" toplantısında Kıbrıs Türklerini temsil edecek. Bu konferansta Türk hükümetini Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener başkanlığında bir heyet temsil ediyor. Toplantı hazırlık niteliğinde. Diğer bir deyişle herkes kafasında bir rakam belirlemiş durumda ancak, miktar taahhüdü referandumdan sonra yapılacak.

Kıbrıslı Rumlara göre Kuzey ile Güney arasındaki ekonomik farklılığın eşitlenebilmesi için 15 milyar Euro gerekiyor. Brüksel’e göre ise bu rakam biraz abartılı ve 10 milyar Euro ile dengesizlik giderilebilir.

Brüksel’deki önemli bir toplantı da bugün öğleden sonra Avrupa Parlamentosu’nda yapılıyor. Dışişleri Komisyonu özel Kıbrıs gündem maddesiyle toplanıyor ve raportör Jacques Poos tarafından hazırlanan karar tasarısını görüştükten sonra oylamaya sunacak. 1 Mayıs'ta karşılarında birleşik Kıbrıs görmek isteyen Avrupa Parlamentosu’nun taraflara Annan plânına "evet" demeleri yolunda çağrı yapması bekleniyor. Kıbrıs raportörüne göre verilecek her "hayır" oyu, tarafların çözüm istemediklerinin işareti olacak.

XS
SM
MD
LG