Erişilebilirlik

'Planı Reddetmenin Ciddi, Tarihi Sonuçları Olur' - 2004-04-12


Amerika, Kıbrıs Türk ve Rum halklarını, 24 Nisan’daki referandumda Annan planına 'hayır' demeleri durumunda bunun ciddi ve geri dönülemez sonuçları olacağı konusunda uyardı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, tarafların, referanduma 'hayır' demeleri halinde barış görüşmelerine yeniden kısa zaman içerisinde başlanabileceği beklentisine girmemeleri gerektiğini bildirdi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan Birleşmiş Milletler planını desteklediğini tekrarladı. Bakanlık Sözcüsü Richard Boucher, Pazartesi günkü basın brifingi sırasında Genel Sekreter Kofi Annan tarafından hazırlanan planın Kıbrıs konusundaki son plan olduğunu, Kıbrıslılar arasında, bazı alternatif öneriler bulunabileceği yolundaki söylentilerin doğru olmadığını söyledi.

“Kıbrıs halkı ilk kez anlaşma konusunda doğrudan oy kullanabilecek. Ortada tek bir seçenek var ve alternatif bir 'B' planı yok. Referandum olumsuz olursa, ertesi gün diplomatik çabalara devam edilecek diye de bir şey yok. Bugünkü planın ötesinde bir uzlaşma formülü ufukta gözükmüyor.”

Boucher, Amerika’nın, Kıbrıslıların planı reddetmelerinin ciddi, tarihi ve değiştirilmesi mümkün olmayan sonuçları olacağını dikkate almalarını umut ettiğini belirtti.

Annan planı, 24 Nisan’da adanın iki kesiminde referanduma sunulacak. Yaklaşık bin Kıbrıslı Türk arasında yapılan bir araştırma, görüşü sorulanların üçte ikisinin referandumda Annan planı için “evet” oyu kullanacağını gösteriyor. Rum tarafında yapılan araştırmalar ise Kıbrıslı Rumların planı reddedeceği yolunda sonuç veriyor.

Planın uygulamaya konabilmesi için her iki tarafın da referandumda “evet” demesi gerekiyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Boucher, uzlaşmanın hiçbir tarafa her istediğini vermediğini, ancak metnin taraflara eşit kazançlar sağladığını savundu.

Boucher, anlaşma sonrası, önemli sayıda Türk askerinin adadan ayrılacağını ve 120 bin kadar Rum’un Türk tarafındaki evlerine geri dönebileceğini kaydetti.

Referandumda taraflardan biri Annan Planını reddederse, adanın yalnızca Rum kesimi Avrupa Birliği’ne üye olabilecek.

XS
SM
MD
LG