Erişilebilirlik

Irak'ta Amerikan Helikopteri Düşürüldü: İki Ölü - 2004-04-11


Iraklı isyancılar bugün Bağdat’ta Amerikan ordusuna ait bir saldırı helikopterini düşürdü. Olayda helikopterin iki mürettebatı öldü.

Bağdat’ta gazetecilere açıklama yapan Tuğgeneral Mark Kimmit, cesetleri almak üzere bölgeye acil müdahale birliğinin gönderildiğini söyledi.

Bu arada Irak’taki sivil Amerikan yönetiminin lideri Paul Bremer hafta başında yoğun çatışmaların yaşandığı Felluce kentinde başlatılan ateşkesi sürdürmeye çalıştıklarını bildirdi. Bremer, ateşkes süreklilik kazanırsa, Irak Geçiçi Yönetim Konseyi’nden bir heyetin kalıcı barışı sağlamak üzere isyancı liderlerle görüşeceğini de söyledi.

Dün gece resmen başlayan ateşkes konusunda, Amerikalı yetkililer bir koşul öne sürmedi. Ancak aralıklı olarak keskin nişancıların, ateşkesi ihlal ettikleri belirtiliyor.

Ateşkesten yararlanan Felluce halkının ise kenti terk etmeye başladığı, yüzlerce Amerikan askerinin de mevzilerini sağlamlaştırdıkları kaydediliyor.

Öte yandan Arapça yayın yapan El Cezire televizyonu, Felluce yakınlarında Amerikan istihbarat mensuplarına ait olduğu iddia edilen iki cesedin görüntülerini yayınladı.

Cesetlerin, üzerindeki kıyafetlerin Irak’ta görev yapan sözleşmeli sivil güvenlik görevlilerine ait olduğu gözlendi. Tuğgeneral Kimmit, haberi doğrularken, cesetlerin kimliklerinin anlaşılamadığını belirtti.

Japon Rehinelerden Hala Haber Yok

Irak’ta serbest bırakılacağı bildirilen üç Japon vatandaşının akıbetleri halen bilinmiyor. Türkiye saatiyle Pazar sabah 6.00’da serbest bırakılmaları gereken Japonlardan, saatler geçmesine rağmen haber alınamadı.

El Cezire televizyonuna yapılan ve rehinelerin öldürüleceği yönündeki yeni duyuruların ise, ciddi olup olmadığı anlaşılmadı.

Öte yandan Bağdat yakınlarında Amerikalı olduğu söylenen bir sivilin daha silahlı saldırganlarca rehin alındığı bildiriliyor.

'Kayıp Alman polisler ölmüş olabilir'

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Irak’ta kaybolan iki Alman polis memurunun ölmüş olabileceğini bildirdi.

Bakanlık sözcüsü, bugün yaptığı açıklamada, Bağdat’tan Ürdün’e giden konvoydaki iki Alman polisinin, büyük olasılıkla Felluce yakınlarındaki çatışmalarda ölmüş olabileceklerini belirtti.

Ancak sözcü, bu bilgiyi şu ana kadar henüz değişik kaynaklardan doğrulatamadıklarını kaydetti. Bununla birlikte, Alman polislerin kaçırılmış olma ihtimali üzerinde durulmuyor.

Savaşa karşı çıkan Almanya, Irak’a asker göndermemişti.

XS
SM
MD
LG