Erişilebilirlik

Irak'ta Çatışmalar Yayılıyor - 2004-04-09


Irak’ın orta ve güney kesimlerinde direnişçi Sünni ve Şiilerle koalisyon kuvvetleri arasındaki çarpışmalar, altıncı gününde devam ediyor. Ülkenin çeşitli kesimlerinde 6 Amerikan askeri öldürüldü.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, tüm taraflara bunalımı çözmek için çaba göstermeleri çağrısında bulundu.

Amerikan Deniz piyadelerinin Pazartesi gününden buyana çarpıştığı Felluca’daki çatışmaların yoğun olduğu ve pek çok Iraklının öldüğü bildirildi.

Radikal Şii lider Mukteda El Sadr’a bağlı milislerle güneydeki Kut, Kufa, Necef ve Kerbela’daki çarpışmalar devam ediyor.

Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı General Ricardo Sanchez, Şii isyancıların Kut ve Necef kentlerini kısmen kontrol altına aldığını ve koalisyon güçlerinin bu bölgeleri geri almaya çalıştığını açıkladı.

Kerbela’da ise Polonya ve Bulgar birlikleri Şii isyancılarla çarpışıyor. Onbinlerce Şii Hacının Aşure bayramı nedeniyle Kerbela’da toplanması bu kentte durumu daha da güçleştirmiş bulunuyor.

Bu arada, Irak Yönetim Konseyinin Şii olan İçişleri bakanı, Amerikalı sivil yönetici Paul Bremer’in isteği üzerine istifa etti.

XS
SM
MD
LG