Erişilebilirlik

Kıbrıs'ta 'Hayır' Kampanyaları - 2004-04-09


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Bangladeş Dışişleri Bakanı Morshed Khan’la görüştü. Görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında, Bakan Gül Kıbrıs’la ilgili soruları da yanıtladı. Gül yapılacak referandumla ilgili olarak, “Rum tarafından 'hayır' çıkarsa bu durum Avrupa Birliği'ni ilgilendirir ve o durumda Avrupa Birliği Rum tarafına bakışını gözden geçirmeli” dedi. Gül ayrıca, Annan planının olumlu ve olumsuz yanları olduğunu ve Kuzey Kıbrıs'taki haksız amborgoların kaldırılması için bundan başka sonuç olmadığını belirtti.

Bugün ayrıca Ankara Amerika Eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'i ağırlıyor. Albright Yabancı Sermaye Derneği tarafından Ankara'da düzenlenen Türkiye'de Yabancı Yatırımlar konulu toplantıda bir konuşma yapmak üzere bulunuyor. Albright CNN-Türk televizyonuna verdiği özel röportajda Irak'taki son durumu değerlendirdi. Albright, Irak'ın savaşın ilk yıldönümünde karmaşık bir durumda olduğunu ancak Irak'taki tehditin Irak'ı işgal edecek kadar bir durumda olmadığını söyledi. Albright ayrıca ortadoğunun bir değişimin eşiğinde olduğunu ve Türkiye'nin de Ortadoğu içinde örnek bir ülke olduğunu belirtti. Amerika eski Dışişleri Bakanı ayrıca, Irak savaşının Amerika seçimlerinde propaganda malzemesi olarak kullanıldığını söyledi.

Bu arada, Kıbrıs'ta 24 Nisan'da yapılacak referandum için geri sayım devam ediyor. Ankara'da hükümet Annan planından yana olurken muhalefet partileri plana 'hayır' diyor.

Hayır kampanyası için en büyük organizasyonu düzenleyen MHP ise, Kuzey Kıbrıs'a gitmeye hazırlanıyor. Kurmaylarıyla 15 Nisan'da adaya gitmeye planlayan MHP lideri Devlet Bahçeli'nin yanı sıra DSP lideri Ecevit ve DYP lideri Mehmet Ağar hayır kampanyalarını Ankara'dan sürdürüyorlar.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Mehmet Ali Talat ise, Kuzey Kıbrıs' ta referandumla ilgili ortama dışarıdan müdahelenin yanlış olacağını belirtti. Talat dün Atatürk Havaalanında yaptığı açıklamada Türkiye den siyasi parti liderlerinin Kıbrıs a gelerek propaganda çalışmalarına destek vermesini doğru bulmadığını ifade etti. Kuzey Kıbrıs Başbakanı bu açıklamasıyla 'hayır' cephesine destek vermek için kurmaylarıyla birlikte Ada'ya çıkarma yapmaya hazırlanan MHP lideri Devlet Bahçeli'ye mesaj göndermiş oldu.

Bu arada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Pazartesi günü Kıbrıs konusundaki son gelişmelerin değerlendirileceği bir basın toplantısı düzenleyecek. Genelkurmay Başkanlığında düzenlenecek toplantıda Milli Güvenlik Kurulu'nun ardından askerin Kıbrıs süreciyle ilgili tavrı konusunda Orgeneral Özkök basını bilgilendirecek.

XS
SM
MD
LG