Erişilebilirlik

Savunma Bakanı Gönül'den ABD'ye Teşekkür - 2004-04-07


Pazar günü başlayan yıllık Türk-Amerikan Konseyi toplantılarının 23’üncüsü, oturumlarını sürdürüyor.

Toplantılarda dün ağırlıklı olarak ele alınan konulardan biri de savunma alanıydı.

Türk ve Amerikalı askeri yetkililer işbirliğini artırma yolları ve mevcut darboğazlar üzerinde durdular.

Toplantılar nedeniyle Washington’da bulunan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de aynı konulara değinen bir konuşma yaptı.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Amerikalı ve Türk davetlilere hitaben yaptığı konuşmaya, Irak savaşı öncesindeki gerginliklerin geride bırakıldığının altını çizerek başladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ocak ayındaki Washington ziyaretinin ikili ilişkilerin devamlılığı yönünde güçlü bir işaret olduğunu söyleyen Bakan, “Türk-Amerikan işbirliği bölge barış ve istikrarına büyük katkı sağlıyor” dedi.

Bakan Vecdi Gönül’ün konuşmasında üzerinde durduğu konulardan biri de Amerika’nın gündeme getirdiği Büyük Ortadoğu Projesi’ydi.

Bölgede çağdaşlaşmayı ve evrensel değerlerin kabulünü sağlayacak reformlara ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Bakan, “Ortadoğu, Türkiye’nin de desteklediği bu temel hedeflerin; ekonomik ve sosyal kalkınmanın gerisinde kalmamalı” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

"İlerleme yolunda sorumluluğun önemli bir bölümü Ortadoğu ülkelerine düşüyor. Büyük Ortadoğu girişiminin başarılı olabilmesi için bu ülkelerin sürücü koltuğunda oturmaları ve projenin kendilerine ait olduğunu hissetmeleri lazım. Avrupa ailesinin bir üyesi ve Ortadoğu ülkeleriyle kültürel bağları olan Türkiye de elbette barış ve istikrarın yaygınlaştırılmasında ana rolü üstlenebilir."

Bakan Vecdi Gönül, konuşmasında Kıbrıs konusuna da değindi ve Amerika’ya bu konuda verdiği destekten dolayı teşekkür etti:

"Kıbrıs’ta çözüme çok yakınlaşmış durumdayız. Amerika’nın gösterdiği istek ve kararlılık sayesinde taraflar bugünkü noktaya gelebildi. Bu nedenle tüm Amerikalı yetkililere sürece katkılarından dolayı teşekkür ediyor ve kalıcı ve adil çözüme varılıncaya kadar desteklerini sürdürmelerini istiyoruz."

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, dün Washington’da yaptığı konuşmada savunma konularında Türkiye’yle Amerika arasındaki işbirliğinin önemini vurguladığı gibi bu alandaki darboğazlara da değindi.

Bakan Gönül, “Joint Strike Fighter” savaş uçağı projesi için Türkiye’nin gerekli mali yükümlülüklerini yerine getirdiğini, bunun karşılığında da Türk firmalarına projeyle ilgili daha fazla iş taahhüdü verilmesi gerektiğini belirtti. Bakan, Amerikan hükümetinden Lockheed Martin uçak şirketini Türk firmalarına daha fazla iş verecek şekilde yönlendirmesini de istedi.

Vecdi Gönül toplantıda erken uyarı sistemi projesine ilişkin bir diğer sıkıntıyı da gündeme getirdi ve konuyla ilgili anlaşmanın yorumundan kaynaklanan yanlış anlamanın bir an önce giderilerek ihracat lisans, yazılım kodları ve askeri satış belgelerine uygulanan kısıtlamaların bir an önce kaldırılmasını istedi.

XS
SM
MD
LG