Erişilebilirlik

Rumsfeld: 'İstenirse Ek Birlik Göndereceğiz' - 2004-04-07


Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, geçen hafta dört Amerikalı sivilin öldürülerek cesetlerinin parçalanmasının ardından, isyanı batırmak amacıyla Amerikan askerlerinin Irak’ın Felluce kentini kuşattığını açıkladı.

Savunma Bakanı, Amerikan güçlerinin Sünnilerin yaşadığı Felluce kentini kordon altına aldığını söyledi. Askerlerin elinde dört Amerikalı güvenlik görevlisinin öldürülmesi ve parçalanmasına karışan Iraklıların fotoğraflarının bulunduğunu belirten Rumsfeld, bu kişilerin ele geçirilmesi amacıyla sistematik bir çalışma yürütüldüğünü kaydetti.

"Kentte önemli hedeflere yönelik baskınlar düzenleniyor. Son 36 saat içinde bir çok kişi yakalandı. Kent, tecrit edilmiş durumda. Bazıları direndi ve öldürüldü. Olaya karışanların bulunmasına dönük sistematik bir çalışma olacak.”

Iraklıların yanan cesetleri sokaklarda sürüklemesinin ve iki cesedi bir köprüye asmasın ardından Amerikalı komutanlar isyancıların temizleneceğini söylemişti. Büyük nefret uyandıran olayın bir başka boyutu da kentteki Amerikan düşmanlığının boyutlarını gözler önüne sermesiydi.

Bağdat’ın 50 kilometre batısındaki Felluce’deki harekat, koalisyon güçlerine karşı aylardır şiddet kampanyası yürüten Sünni isyancıları hedef alıyor.

Virginia eyaletinin Nortfolk kentinde konuşan bakan Rumsfeld, Irak’taki şiddet olaylarının, Bush yönetiminin Haziran sonunda iktidarı geçici Irak hükümetine devretme planında ertelemeye yol açacağına dair belirti görmediğini de sözlerine ekledi.

Irak’ta 135 bin Amerikan askerinin bulunduğunu belirten Rumsfeld, bu alışılmamış büyüklükteki sayının, devam eden asker rotasyonundan kaynaklandığını söyledi. Rumsfeld, Irak’taki Amerikalı komutanların istemesi durumunda ek birlikler gönderileceğini de ifade etti.

Bakan şunları dedi:

"Komutanlar, konuşlanma sürecinden dolayı orada bulunan ek birlikleri de kullanıyor. Neye ihtiyaç duyduklarına onlar karar verecek ve neye ihtiyaç duyarlarsa o sağlanacak. Halen, planlarında bir değişiklik olduğunu belirtmiş değiller, ama istedikleri zaman böyle bir talepte bulunabilirler.”

Washington’daki üst düzey bir yetkili, Amerikalı komutanların, Irak’ta son günlerde artan şiddet olaylarının daha da yoğunlaşması durumunda yeni birlikler göndermek için planlama yaptıklarını açıkladı.

XS
SM
MD
LG