Erişilebilirlik

Lugar: Irak'ta İç Savaş Çıkabilir - 2004-04-05


Amerikalı Senatör Richard Lugar, Irak’ta artan şiddet olaylarının Haziran ayı sonunda yönetimin Iraklılara devredilmesini kuşkulu hale getirdiğini söyledi.

Senatör Lugar, bir televizyon programında yaptığı konuşmada, çatışmalarından devamı nedeniyle, yönetimin Iraklılar'a devri konusunun yeniden görüşülmesi gerektiğini kaydetti ve iç savaş tehlikesine dikkat çekti.

Başkan Bush’un dış politikadaki destekçilerinin başında gelen Senatör Richard Lugar’a, katıldığı bir televizyon programında, Irak’ta şu anda hakim olan şiddet ve kanunsuzluk ortamında 30 Haziran tarihinin ne derece geçerli olduğu ve değiştirme ihtimali olup olmadığı soruldu. Cumhuriyetçi Partili Senatör şöyle konuştu: “Belki de mümkündür. Fakat bunu tartışmak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü açıkça söylemek gerekirse, ülkede silahları elinden alınamamış bir milis gücü var. Eğer işler kötüye giderse, bu silahlı milisler birbirleriyle çarpışmaya başlar. Bu da Irak’ta iç savaşın çıkması demektir. Biz Irak'tayız. Bu bakımdan istikrarı getirme görevi bize düşüyor. İstikrar da milislerin silahsızlandırılmasıyla ve bundan sonra da yeni Irak polisini eğitmekle olur.”

Senatör Lugar’ın bu konuşması, geçen hafta dört Amerikalı işadamının çok koyu bir Amerikan aleyhtarlığının hüküm sürdüğü Felluce’de hunharca öldürülmesini izliyor.

Aynı komisyonun Demokrat Partili üyelerinden Senatör Joseph Biden ise, bir başka televizyon programında, Felluce’deki saldırıyı düzenleyenlerin açık bir mesaj verdiklerini belirterek şöyle konuştu: “Felluce’deki saldırganların, 'Ne kadar vahşi bir saldırı yaparsak Somali’deki gibi Amerikalılar'ın çekilmesini sağlarız' diye düşündüklerine eminim. Fakat şurası da gerçek ki, Iraklı bir güvenlik kuvveti yoktur. 200 bin kişiyi güvenlik gücü olarak eğittik gibi laflar var ama, yine de orada kayıp veren ve bütün yükü çeken de biziz. Mesele böyleyken, Amerikan aleyhtarı duyguların hedefi de biz oluyoruz, bu işin faturası da bize çıkıyor.”

Senatör Biden Iraklılar'ı kendi iç güvenliklerinden sorumlu hale getirebilmek için üç yıl gerektiğini, yeni kurulan Iraklı güvenlik birimlerine bu sorumluluğu erken vermenin, felakete davetiye çıkartmak olacağını savundu.

Aynı programa katılan Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili eski Başkanı, Newt Gingrich ise, güvenliği sağlama sorumluluğunu artık Iraklılar'ın kendilerinin yüklenme zamanının geldiğini belirtti: “Iraklılar'a daha çok iktidar gücü devretme programımızda ısrarlı olmalıyız. Kuşkusuz düşmanlarımız bizi durdurmak için ellerinden geleni yapacaktır. Bu düşman gayet ciddi ve bizi öldürmeye çalışıyor. Felluce gibi yerlerde Amerikalılar'ın yanı sıra en kısa zamanda Iraklı polis ve Irak ordusu da görev yüklenmelidir. Buralarda Arapça konuşmayan, halkın içine karışamayan ve giderek daha çok işgalci gibi gözüken bir kuvvetle, bugün karşılaştığımız sorunu çözemeyiz.”

Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Gingrich, şiddetin devam etmesine rağmen iktidarı Iraklı sivillere devretme tarihi olan 30 Haziran’ı ertelemek için sebep görmediğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG