Erişilebilirlik

'Brezilya Nükleer Denetimlere İzin Vermiyor' - 2004-04-04


Brezilya’nın, Rio de Janerio yakınlarındaki uranyum zenginleştirme tesisinin bazı bölümlerini Birleşmiş Milletler denetimine açmayı reddettiği bildirildi.

Başkentte yayınlanan Washington Post gazetesi Birleşmiş Milletler Atom Enerjisi Dairesi denetçilerinin, son birkaç denetim sırasında tesisin belirli bazı bölümlerinin gizli tutulduğunu belirlediklerini yazdı.

Habere göre, tesisin etrafına, görüntüyü kapamak amacıyla, yeni yüksek duvarlar örüldü ve bazı teçhizatın üzeri sürekli örtülü tutuluyor.

Gazeteye bilgi veren bir diplomat, Brezilya’nın yeni geliştirdiği teknikleri korumaya çalıştığını söyledi.

Brezilya Resende’deki nükleer tesisini uluslararası anlaşmalar çerçevesinde işletiyor. Ancak Atom Enerjisi Dairesi, bu tesiste silah yapımında kullanılan zenginleştirilmiş uranyum üretilmediğine dair Brezilya’dan güvence almak istiyor.

Brezilya Bilim ve Teknoloji Bakanı Roberto Amaral, geçen yıl nükleer enerji tesislerinde yakıt olarak kullanılmak üzere zenginleştirilmiş uranyum üreteceklerini bildirmiş, bu açıklama Birleşmiş Milletler Atom Enerjisi Dairesi’nin tepkisiyle karşılaşmıştı.

Daire Brezilya’nın Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’nın ani denetimlere izin veren ek protokolünü imzalamasını istiyor. Ocak ayında istifa eden Enerji Bakanı Amaral ise ülkesinin bu tür denetimlere zaten izin verdiğini söyleyerek imzaya gerek olmadığını savunuyordu.

Brezilya dünyanın en büyük altıncı uranyum rezervlerine sahip. Ancak bu uranyum, nükleer enerji santrallerinde yakıt olarak kullanılmak üzere zenginleştirilmesi için başka ülkelere ihraç ediliyor.

XS
SM
MD
LG