Erişilebilirlik

Necef'te Kanlı Gösteri - 2004-04-04


Irak’taki koalisyon birlikleriyle Necef’te toplanan binlerce gösterici arasında çıkan çatışmada en az 24 kişi öldü, 100'den fazla kişi de yaralandı.

Ölenler arasında El Salvadorlu dört koalisyon askeri de bulunuyor. Koalisyon yetkilileri, çatışmanın Şii lider Mukteda Sadr taraftarlarının, karargahlarına doğru giden İspanyol askeri araçlarına ateş açması üzerine başladığını bildirdi.

Göstericiler, Sadr’ın görüşlerini yansıtan El-Havza gazetesinin kapatılmasını protesto amacıyla toplanmıştı. Gazete, Amerikalı yetkililerce, Iraklılar’ı şiddete teşvik ettiği gerekçesiyle, kısa bir süre önce, kapatıldı.

Göstericiler, dün Sadr’ın yardımcılarından birinin İspanyol askerlerince gözaltına alındığı yolundaki haberleri de protesto etti. İspanyol yetkililer ise bu haberi yalanlıyor.

Irak’taki sivil Amerikan yönetiminin lideri Paul Bremer, olayı kınadı. Bremer, Iraklılar’ın ifade özgürlüğüne sahip olduğunu ancak bu haklarını kullanırken sorumlu bir şekilde davranmaları gerektiğini söyledi.

Bu arada Sadr yanlıları Bağdat’ta da gösteri yaptı. Göstericiler, koalisyon karargahına giriş yolunu kapattı. Öte yandan iki Amerikan askerinin, direnişçilerle girdikleri çatışmada öldüğü bildirildi.mç

XS
SM
MD
LG