Erişilebilirlik

Irak'ta Mehdi Ordusu Militanlarından Gösteri - 2004-04-03


Irak’ta Şii liderlerden Muktada Es-Sadr'ın yandaşı binlerce kişi, gövde gösterisi yaptı.

Sadr, müttefik güçlerin Irak’a müdahalesine en eleştirel bakan Şii lider olarak tanınıyor. Yürüyüş Bağdat yakınlarındaki Es-Sadr kentinde düzenledi ve Şii liderin kurduğu Mehdi Ordusu militanlarının gövde gösterisine dönüştü.

Tek tip siyah elbiseler giymiş maskeli silahsız militanlar ellerinde liderleri Es-Sadr’ın fotoğrafı, koalisyon kuvvetleri aleyhinde sloganlar attı. Göstericiler, İspanyol askerlerinin Şii lider Mukdeta Es-Sadr’ın yardımcılarını gözaltına almasını ve haftalık “El-Havza” dergisini kapatmasını da protesto ettiler.

Koalisyon yönetimi Irak’taki saldırıları teşvik ettiği gerekçesiyle geçen hafta dergiyi kapatmıştı.

Öte yandan Irak'ta koalisyon askerleri ve koalisyon yönetimiyle işbirliği yapanlara yönelik saldırılar devam ediyor. Bağdat'ın 30 kilometre güneyindeki Mahmudiye kentinde emniyet müdürü Albay Visam Hüseyin, başkentten dönüşünde aracında silahlı saldırıya uğradı.

Hüseyin ve şoförü hayatını kaybetti. Bağdat’ta da, bir eve düzenlenen roket saldırısında da iki kişi yaşamını yitirdi. Güneydeki Basra kentinde ise işsiz Iraklılarla polis çatıştı.

Yeni kurulan gümrük dairelerinde görev almak isteyen göstericiler, çevredeki dükkanlarla işyerlerinin camlarını kırdı ve bir postaneye saldırdı. Güvenlik güçleri, protestocular dağıtmak için havaya ateş açmak zorunda kaldı.

XS
SM
MD
LG