Erişilebilirlik

'Kıbrıs'a Destek İçin Elimizden Geleni Yapacağız' - 2004-04-02


Başkan Bush, Kıbrıs’ın yıllardır süren bölünmüş durumunu sona erdirmeyi hedefleyen Birleşmiş Milletler planına desteğini açıkladı.

Beyaz Saray sözcüsü Scott McClellan, Başkan’ın İsviçre’de gerçekleştirilen Kıbrıs müzakerelerinin sonucuyla ilgili Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ile telefon görüşmesi yaptığını söyledi.

Sözcü şöyle dedi:

"Liderler, Genel Sekreter Annan'ın planının, hiçbir tarafın bütün istediklerini alamadığı bir uzlaşma anlamına geldiğini ifade ederken, planın bütün tarafların temel çıkarlarını karşıladığı konusunda da anlaştılar".

“Bu tarihi bir anlaşmadır. Ve kaderi 24 Nisan'da çözüm konusunda iki tarafta düzenlenecek referandumlarda oy kullanacak olan Kıbrıs halkının elindedir.” diyen Beyaz Saray sözcüsü, Kıbrıs halkının bu tarihi fırsattan yararlanma yönünde ilerlediğini belirtti.

Sözcünün verdiği bilgiye göre, Başkan Bush telefonla görüştüğü liderlere, Kıbrıs halkına destek için Amerika’nın elinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduğunu da vurguladı.

Amerika, iki NATO müttefiki Türkiye ile Yunanistan arasında büyük bir sürtüşme sebebi olan, 30 yıllık Kıbrıs anlaşmazlığını çözmek için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın gösterdiği çabayı destekledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Adam Ereli şu anda gelinen noktayı, tarafların hiç birinin isteklerinin tümünü elde edemediği bir uzlaşma durumu olarak tanımladı. Sözcü Annan planının son şeklini adil ve her iki tarafın temel çıkarlarına yanıt veren bir metin olarak niteledi ve şöyle dedi:

"Bu iyi bir anlaşmadır. Uzlaşmaların ürünü olan bu anlaşma her iki taraf için en iyi imkanları sunan bu anlaşmayı desteklemek gerekir. Anlaşma, uluslararası toplumu yıllarca uğraştırmış olan bir soruna çözüm getiriyor. Genel sekreterle ve diğer taraflarla birlikte hareket ederek bu planın desteklenmesine yardımcı olmalıyız. Tabii, son tahlilde kararı verecek olan Kıbrıslılardır."

Ereli, “planı oylamaya hazırlanan Kıbrıslılar, Amerika’nın bu planın uygulandığını görmek istediğini bilmelidir” diye konuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Avrupa Birliği’nin anlaşmanın masraflarını karşılamak için düzenleyeceği uluslararası yardım konferansında, Amerika’nın, büyük bir katkıda bulunacağını açıkladı.

Plan 24 Nisan’da oylanıp kabul edildiği taktirde Türk ve Rum tarafıyla birlikte Kıbrıs, Avrupa Birliği’ne üye olacak. Plan reddedilirse, üyelik sadece Rum tarafıyla sınırlı kalacak.

Planda Kıbrıslı Türklerin de Rumların da beğenmediği taraflar bulunuyor. Ancak Plana daha çok Rumlar itiraz ediyor ve referandumda, Kıbrıslı Rumların planı reddetme olasılığı daha yüksek gözüküyor.

RUM CUMHURBAŞKANI: "PLAN TÜRKİYE'NİN İSTEĞİNE CEVAP VERDİ"

Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Tassos Papadopoulos son şeklini alan Birleşmiş Milletler planının, Türkiye’nin çıkarlarına hizmet ettiğini söyledi.

Rum lider 24 Nisan’da referanduma sunulacak olan planın, Türkiye’nin 11 yeni isteğine cevap verdiğini savundu.

Papadopoulos İsviçre’deki görüşmelerde Rum tarafının haklarından ödün vermeme konusundaki sözünü yerine getirdiğini de belirtti. Ancak Rum lider dün geceki konuşmasında Birleşmiş Milletler planını reddettiğini söylemedi ve değerlendirmenin, birkaç gün alabileceğini belirtti.

İsviçre görüşmelerini boykot etmiş olan Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ise planda, 'evet' diyebileceği hiçbir nokta bulunmadığını söyledi, fakat planı kabul ya da reddetme kararının halka ait olduğunu bildirdi.

Plan, Rum ve Türk tarafının gevşek bir federasyon altında birleşmesini öngörüyor. Mülkiyet hakları ve yabancı kuvvetlerin adada kalması gibi tartışmalı noktalarda iki taraf arasında uzlaşma olmadı.

ERDOĞAN'DAN DENKTAŞ'A YANIT

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rauf Denktaş`ın Annan Planına ilişkin eleştirilerine, "On yıllardır ortada sorun olan böyle bir konuyu, Doğu Akdeniz'i barış denizi haline getirecek böyle bir anlaşmaya estek köstek olmak tarihin kabul etmeyeceği bir durum olur" karşılığını verdi.

XS
SM
MD
LG