Erişilebilirlik

Annan: 'Plan Referanduma Hazır' - 2004-04-01


Genel Sekreter Kofi Annan, Kıbrıs görüşmelerinde ortaya çıkan son planın 24 Nisan’da referanduma sunulmaya hazır hale geldiğini söyledi.

Annan’ın açıklamasından önce her iki taraftan anlaşma metnine imza atmalarını istediği, ancak tarafların planda yer alan şartları beğenmediği için anlaşmayı onaylamadıkları öğrenildi.

Haberlere göre, Kofi Annan iki toplumun yanı sıra, garantör üç ülke, Yunanistan, İngiltere ve Türkiye’den de 9 Nisan’a kadar yazılı taahhüt bekliyor.

Dün geç saatlerde gazetecilere bilgi veren Genel Sekreter Annan, artık bu aşamada tarafların önündeki seçeneğin, ya bu anlaşma ya da çözümsüzlük olduğuna işaret etti.

Öte yandan, Berlin’de bulunan Amerika Dışişleri bakanı Colin Powell, Annan’ın planını, tarihi bir an ve güçlü bir uzlaşma sinyali olarak niteledi.

Verheugen: 'Annan Planını Kabul Edin'

Bu arada Avrupa Birliği’nin genişlemeden sorumlu yetkilisi, Kıbrıs Türk ve Rum toplumlarını referandumda Annan planını kabul etmeye çağırdı.

Günter Verheugen, Türk ve Rum liderlerden 24 Nisan’da yapılacak referandumda halklarını olumlu oy vermeye için iknaya çalışmalarını istedi.

Verheugen, Avrupa Parlamentosunda yaptığı konuşmada, Annan planının, Kıbrıs’ta elde edilebilecek en iyi çözüm olduğunu savundu. Verheugen, planın reddi halinde yakında çözümü sağlayacak başka bir seçenek olmadığını sözlerine ekledi.

Tözün Bahçeli: 'Ankara Akıllı Davrandı'

Kanada’daki King’s College’da siyaset bilimi profesörü olan Tözün Bahçeli, Türk tarafının Bürgenstock'taki görüşmelerden daha kazançlı çıktığını söyledi.

İsviçre’de dün gece Kıbrıs’la ilgili taraflara verilen son planı ve gelinen noktayı değerlendiren Bahçeli, Ankara'nın Annan Planı'nı kabul etmesinin, Avrupa Birliği hedeflerini daha da kolaylaştırdığını kaydetti.

Türkiye'nin yapıcı tavrının Avrupa ve Amerika tarafından teyit edildiğini belirten Tözün Bahçeli, son görüşmelerin Türkiye'nin inisiyatifiyle gerçekleştiğini ifade etti.

Profesör Bahçeli'nin radyomuza yaptığı değerlendirmenin tamamını, yukarıdaki Real Audio bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG