Erişilebilirlik

Kıbrıs Planı MGK'da  - 2004-04-01


İsviçre’nin Burgenstock kasabasındaki Kıbrıs görüşmelerinin sona ermesinin ardından, dün akşam saatlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül beraberlerindeki heyet ile Türkiye’ye döndü. Başbakan Erdoğan, dörtlü Kıbrıs görüşmelerine katılmak üzere 29 Mart’ta Burgenstock’a gitmişti.

Kıbrıs’la ilgili sıcak gelişmelerden dolayı ve Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Gül ve Dışişleri Müsteşarı Uğur Ziyal’in İsviçre’de bulunmaları nedeniyle Milli Güvenlik Kurulu’nun bu ay iki kez toplanılması kararlaştırılmış ve dün ilk toplantı gerçekleştirilmişti. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında toplanacak olan bugünkü ikinci Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ise, İsviçre’de yapılan Kıbrıs görüşmeleri değerlendirilecek ve askeri kesimin konuyla ilgili fikirleri alınacak. Ayrıca, Başbakan Erdoğan kurula Kıbrıs görüşmelerinde gelinen son noktayı anlatacak.

MGK Irak'taki siyasi gelişmeleri değerlendirdi

Milli Güvenlik Kurulu’nun dün yapılan ilk toplantısında Irak’taki siyasi süreç ve Geçici İdari Yasa’nın sonuçları değerlendirildi. Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, 'Irak’taki siyasi geçiş sürecinde izlenen yeni şekillenmeler ve Irak Yönetim Konseyi’nin kabul ettiği geçici idari yasanın uygulanmasının sonuçları gözden geçirilmiştir' denildi.

Açıklamada ayrıca, toplantıda Birleşmiş Milletler’in merkezi bir rol üstlenmesi gereğine işaret edildiği ve Irak’ın kuzeyinde varlığını sürdüren terör örgütünün Irak’tan tasfiyesi konusunda Amerika ile sürdürülen görüşmelerin irdelendiği belirtildi. Kurul ayrıca, ülke genelindeki güvenlik ve asayiş durumunu da değerlendirdi.

Arınç: 'Kıbrıs'ta varılan nokta olumlu'

Bu arada Meclis Başkanı Bülent Arınç Meclis kulisinde gazetecilerin Kıbrıs görüşmeleriyle ilgili sorularını yanıtladı. Arınç, Kıbrıs konusunda önümüzdeki hafta Meclis’te bilgilendirme toplantısı isteyeceğini açıkladı. Meclis Başkanı ayrıca Kıbrıs görüşmelerinde varılan noktanın olumlu olduğunu, ilk kez Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin gayretiyle diplomaside, dış politikada büyük bir başarı kazanıldığını ifade etti. Arınç, 24 Nisan’daki referandumla ilgili olarak da 'Halklar 24 Nisan'da kararlarını verir' diye konuştu.

XS
SM
MD
LG