Erişilebilirlik

OPEC Petrol Üretimini Azaltıyor, ABD Öfkeli - 2004-04-01


Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü bakanları, petrol fiyatlarındaki hızlı yükseliş ve tüketici ülkelerin baş vurularına rağmen, üretimi azaltma yönünde daha önce almış olduğu kararı değiştirmedi.

Viyana’da bir araya gelen bakanlar günde bir milyon varillik üretim kesintisinin bugünden itibaren yürürlüğe gireceğini açıkladı. Bakanlar kış mevsiminin sona ermesiyle talebin düşebileceğini, bu yüzden fiyatın ve gelirlerinin azalacağını öne sürdü.

Bakanlar ayrıca petrol fiyatının 13 yılın en yüksek düzeyine çıkmasının, piyasadaki darlıktan değil spekülasyon sonucu olduğunu da öne sürdüler.

Öte yandan, artan petrol fiyatları ve OPEC’in üretimi azaltma kararı Amerika’da başkanlık seçim kampanyasına da konu oldu.

Petrol fiyatlarıyla ilgili tartışmanın önümüzdeki günlerde daha da alevlenmesi bekleniyor.

OPEC’e üye 11 ülke bugünden itibaren ham petrol üretimini günde bir milyon varil azaltacak. Bu uygulama Amerika’da petrol fiyatlarının tarihi boyutlara çıktığı bir ortamda yapılıyor. Petrol fiyatlarının daha da yükselmesinin dünya ekonomisi üzerinde yapacağı olumsuz etkilerden de kaygı duyuluyor.

Bununla birlikte üretim kesintisinin korkulduğu kadar kötü etkilere yol açmayacağını söyleyenler de var.

New Jersey’deki Petrol Fiyatı Enformasyon Servisi uzmanlarından Denton Cinquegrana üretimde kesintiye gidileceğinin açıklanmasından sonra ham petrol fiyatının düştüğünü, çünkü bazı OPEC üyelerinin kısıntıya uymayıp gizli gizli üretimi artıracakları yolunda yaygın bir inanç bulunduğunu belirtti.

"Ekonomileri tümüyle petrole bağımlı olan küçük üretici durumundaki ülkeler kötü duruma düşmemek için günde bir kaçyüz bin varil daha fazla üretip bunu gizliden gizliye satacaktır."

Cinquegrana, Amerika’nın stratejik petrol stoklarına sahip olduğu için fiyatları düşürme yönünde bir miktar ağırlığı olduğunu da söyledi. Bu stoklar Teksas ve Luisiana eyaletlerindeki dev depolarda tutuluyor.

Demokrat parti Başkan Adayı John Kerry bu stokların bir miktarının piyasaya sürülmesini isterken, Bush yönetimi daha zor günlerin gelebileceği gerekçesiyle buna yanaşmıyor.

Petrolün fiyatının yüksek olması, yaz aylarıyla birlikte seyahatlerin başlaması ve Çin’de talebin artması halinde, daha büyük bir sorun olarak ortaya çıkabilir.

Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan OPEC’in üretimi günde 1 milyon varil azaltma kararının Başkan Bush’u hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Sözcü şöyle konuştu:

“Petrol üreticileri Amerikan tüketicisine ve ekonomisine zarar verecek adımlardan kaçınmalıdır.”

Sözcü, Bush Yönetiminin kaygılarını Petrol Üreten Ülkeler Örgütü’ne ilettiğini de kaydetti:

"Konu ile ilgili düşüncelerimizi gerek OPEC ülkelerine gerekse OPEC dışında petrol üreten ülkelere iletmeye devam edeceğiz.”

OPEC, ithalatçı ülkelerin karşı çıkmasına rağmen, bundan önceki toplantıda alınan kararın bugün yürürlüğe gireceğini, çünkü talepte mevsimsel bir düşüş beklendiğini açıkladı.

OPEC üretim kesintisinin uygulanacağını açıklarken, Amerika’da petrol fiyatları son 13 yılın en yüksek seviyesinde bulunuyordu.

Sözcü, fiyatlardaki artıştan, Beyaz Saray’ın 2001 yılında Kongre’ye sunduğu enerji kanun teklifinin onaylanmasını engelleyen Demokratları sorumlu tuttu. Sözcü, Beyaz Saray’ın sunduğu planın Amerika’nın ithal petrole bağımlılığını azaltırken, yerli üretimi arttıracağını, alternatif enerji kaynakları ve yakıt tasarrufu üzerinde duracağını iddia etti:

“Elektrik ya da petrol olsun bir kriz diğerini izliyor. Enerji sorununa geçici değil kalıcı çözümler bulmak durumundayız.”

Ancak diğer taraftan New York senatörü Charles Schumer, Beyaz Saray’ı petrol üretimini yüksek tutması için Suudi Arabistan’a yeterince baskı yapmamakla suçladı:

“Suudiler, Amerika’da kullandıkları büyük halkla ilişkiler kampanyasıyla, Amerikalıların kendilerine yönelik iyi niyetini biliyorlar. Eğer Amerika, Suudiler bizimle işbirliği yapmıyor derse bu OPEC ülkeleri üzerinde etkili olacaktır, Suudilerin Amerika’daki itibarını da etkileyecektir ve Suudiler bu işe değer vermektedir.”

Demokrat parti başkan adayı Senatör John Kerry, Başkan Bush’a yaptığı çağrıda, Amerika’nın acil durumlar için ayırdığı petrol stoklarını arttırmaya son verip, bu stoklardan piyasaya daha fazla petrol sürmesini istedi. Kerry, Başkan’dan OPEC’e daha fazla baskı yapmasını ve yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde durmasını da talep etti.

Bush, yayınladığı televizyon reklamlarıyla Kerry’i petrole ek vergi getirmek istemekle suçladı. Senatör Kerry, iddiayı reddetti.

XS
SM
MD
LG