Erişilebilirlik

29 Mart 2004 - 2004-03-29


New York Times, Türkiye’deki yerel seçimlerin sonucunu “iktidar partisi, önemli bir zafer kazandı” başlığıyla duyuruyor. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın seçim sonuçlarını “sorumluluğumuz daha da arttı” sözleriyle değerlendirdiğini aktaran gazete, bu sonuçların Erdoğan’ın Kıbrıs görüşmelerindeki konumunu da güçlendireceği görüşüne yer veriyor:

"Alınan ilk sonuçlara göre, ülke çapında oyların yüzde kırkından fazlasını alan iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi büyük bir zafer kazandı. Siyasi gözlemciler, beş yıl boyunca görev yapacak olan yerel yöneticilerin belirlendiği seçimlerdeki bu başarıyı, iktidar partisinin istikrar sağlayıcı mali politikalarına bağlıyor."

Washington Post, Tunus’ta bugün başlaması gereken Arap Birliği zirvesinin, Bush yönetiminin Büyük Ortadoğu İnsiyatifi’ne karşı alınacak tavır konusunda yaşanan görüş ayrılıkları nedeniyle ertelendiğini belirtiyor. Arap kralları, şeyhlerin ve kendilerini ömür boyu devlet başkanı ilan eden yöneticilerin, dışarıdan empoze edildiği gerekçesiyle Washington’un Ortadoğu’daki demokratikleşme planlarına karşı çıktığını hatırlatan gazete, Arap ülkelerinde iç dinamiklerle gelişen demokratik muhalefete dikkat çekiyor:

"Ortadoğu’da geçen yıl en az dikkat çeken ama en önemli gelişme, siyasi değişim isteyen sivil hareketlerin ortaya çıkmasıydı. İki yıl önce bunlar ya yoktu, ya da cezaevlerindeydiler. Şimdi, Mısır, Suudi Arabistan ve Suriye gibi siyasi açıdan en geri ülkelerde bile açıkça ortada duruyorlar. Kendi ülkelerindeki yönetimlerin ve Avrupa’yla Amerika’daki eski Arap ekolünün aksine, değişimin aşamalı olması gerektiğine ve demokrasinin aşırı İslamcıları güçlendireceği düşüncesine karşı çıkıyorlar. Çok tehlikeli buldukları bu düşüncenin sadece değişimin ertelenmesi anlamına geldiğini savunuyorlar."

Bağdat’ın düşmesinden bu yana geçen yaklaşık bir yıllık süreyi değerlendiren Washington Times, gelinen noktada bütün felaket senaryolarının boşa çıktığı görüşünü savunuyor. Gazete, bu konuda sıraladığı örnekler arasında Türkiye’nin Irak’taki Kürtlerle ilgili endişeleri konusundaki bir yoruma da yer veriyor:

"Agence France-Press 9 Nisan 2003’te “Türkiye, Kürtlerin Kerkük’ü ele geçirmesi durumunda bunun bağımsız bir Kürdistan’ın kurulmasına yol açacağından endişe ediyor” yorumunda bulunmuştu. Aradan bir yıl geçti ve yeni anayasa Kürtlere tıpkı İskoçya’nın Birleşik Krallık’la veya Quebec’in Kanada’yla kurduğu ilişki türünden yarı özerk bir federal statü tanıyor."

New York Times ise, El Kaide’nin Pakistan devlet başkanı Pervez Müşerref’in devrilmesi yönündeki çağrısını ele alıyor. Müşerref’in son aylarda kendisine karşı düzenlenen suikast girişimlerinden son anda kurtulduğunu hatırlatan gazete, Müşerref’in ölümünün teröre karşı savaşta önemli bir kayıp olacağını vurguluyor:

"Pakistan’ın temizlenmesi gerekiyor ve bunu yapabilecek tek adam Müşerref. Müşerref’in terör konusundaki kararlı tavrı, onu El Kaide’nin hedefi haline getiriyor. Terör hayvanını yok etmekte yaşanacak başarısızlık Pakistan yönetiminin devrilmesine ve bu ülkenin nükleer silahlarının radikallerin eline geçmesine yol açabilir. Pakistan’daki istikrarsızlık bu laik Müslüman ülkenin demokrasiye geçmesini önlemekle kalmaz, Afganistan’ın açık ve özgür bir toplum olmasını da engeller."

XS
SM
MD
LG