Erişilebilirlik

BM'den Yeni Terörle Mücadele Dairesi - 2004-03-27


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, terörle mücadeleyi güçlendirmek amacıyla Anti Terör bölümünü yeniden organize ediyor. Bu çerçevede, terörle mücadelede işbirliğine yanaşmayan ülkeler resmen dünya kamuoyuna açıklanacak.

Güvenlik Konseyi, Cuma günü yeni bir Anti Terör Dairesi oluşturulmasını kararlaştırdı. 33 kişiden oluşacak daire, uluslar arası terörle mücadele sözleşmelerine uymayan ülkelere karşı önlem alma yetkisine sahip olacak.

Konseyin Anti Terör Komitesi’nin başkanlığını yürüten İspanya’nın Birleşmiş Milletler temsilcisi Inocencio Arias, kaygı verecek kadar çok sayıda ülkenin terörle savaşta yeterince aktif olmadığını söyledi.

El Kaide ve Taliban’a uygulanan yaptırımlarla ilgili ayrı bir komite de kısa bir süre önce, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin yarısından fazlasının yaptırımları uygulamadığını açıklamıştı.

Büyükelçi Arias, kurulacak yeni daireye, yeni yasalar çıkarmakta ve teröre karşı diğer önlemleri almakta yavaş davranan ülkelerin bir listesinin verileceğini belirtti.

Eksikliğin teknik sorunlardan ve araçlardan kaynaklandığı durumlarda, söz konusu ülkeye yardım önerisinde bulunulacak.

Ancak Arias, sorunun siyasi irade eksikliğinden kaynaklandığı durumlarda, bu ülkelerin kamu oyu önünde hesap vermeye çağrılacağını söyledi

"Komiteye gelmeleri gerekecek, ve komite de durumu Güvenlik Konseyi’ne iletecek. Bu çok ciddi bir mesele ve bütün ülkeleri bağlıyor. Eğer sorun siyasi irade eksikliğinden kaynaklanıyorsa, bu ülkeleri teşhir etmeliyiz. Terörle oyun oynayacak zamanımız yok.”

Kendi ülkesi de Madrit’teki demiryollarına düzenlenen saldırıların kurbanı olan büyükelçi Arias, gerekli önlemleri almayan ülkelerin isimlerini en azından şimdilik açıklamaktan kaçındı. Arias, Ortadoğu’nun uluslar arası anti terör sözleşmelerini onaylamakta en yavaş davranan bölge olduğunu söylemekle yetindi.

"Ortadoğu’nun anti terör sözleşmesini onaylamakta çok geriden geldiğini söyleyebilirim. Ancak bu ülkelerin isimlerini şimdi vermek bana düşmez. Sözleşmenin onaylanmasında Avrupalılar çok iyi bir noktada. Latin Amerika fena değil. Güneydoğu Asya yavaş ve Ortadoğu çok yavaş.”

Büyükelçi Arias, anti terör darisinin müdürü olarak Birleşmiş Milletler’in eski silah denetçisi Hans Blix gibi birine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Arias, ancak Blix gibi büyük saygınlığı olan bağımsız ve dürüst birinin terörle mücadele sözleşmelerini onaylamaktan kaçınmaya çalışan ülkelerin siyasi manevralarına dur diyebileceğini vurguladı.

İspanyol büyükelçi şu ya da bu ülkenin sözleşmeden muaf tutulduğu söylentisi çıkması durumunda Birleşmiş Milletler’in uluslararası düzeyde alay konusu olacağını ifade etti. Yeni anti terör dairesinin Haziran sonunda faaliyete geçmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG