Erişilebilirlik

25 Mart 2004 - 2004-03-25


İsrail’in Hamas lideri Şeyh Ahmet Yasin’in öldürmesinin olası sonuçlarını değerlendiren Washington Post, İsrail başbakanı Ariel Şaron’un Amerikan dış politikasını ve stratejisini zora soktuğunu yazıyor. Gazete, suikaste gösterilen tepkilerden yola çıkarak Amerika’nın Büyük Ortadoğu İnisiyatifi planını uygulamada, Birleşmiş Milletler’i Irak’taki sorunların çözümüne dahil etmekte ve ;El Kaide’ye karşı Müslüman ülkelerle açık bir işbirliği geliştirmek zorlanacağı yorumunda bulunuyor.

"Şaron, eğer bu zor günlerinde Bush’un düşmanlarının sayısını artırmamayı gerçekten önemsiyorsa, meseleye daha geniş bir açıdan yaklaşmalıdır. Şeyh Yasin’in öldürülmesi emrini vererek, gerekirse Gazze’yi harabeye çevirerek bölgeden çekileceğini gösteren Şaron bunun sonuçlarına da katlanabileceğini düşünüyor. Ancak bu durum isterse Bush yeniden seçilsin, isterse Kerry başkanlık yarışını kazansın, bölgede başka stratejik görevleri olan yeni Amerikan başkanını büyük ölçüde zora sokacaktır."

New York Post da Kasım ayındaki başkanlık seçiminin normal bir seçim değil, bir savaş sırasında gerçekleşecek bir seçim olduğunu vurguluyor. Gazete, bu nedenle bölünmüş bir Amerika imajının teröre karşı savaşta ülke çıkarlarına zarar vereceğini belirtiyor ve siyasilere verdikleri demeçler konusunda sorumlu davranmaları çağrısında bulunuyor.

"Kasım ayına kadar enerjimizi Amerikalıların hayatını korumaya değil, siyaseten ölmüş olanları mezardan çıkarmaya harcayacağız. Her iki taraf da yalan söyleyecek ve bundan Amerika zarar görecek. İncir çekirdeğini doldurmayan tartışmalarımız, El Kaide e yandaşlarına Amerika’nın bölündüğü ve yenilebilir olduğu mesajını veriyor. Biz Amerikalılar bazı konularda anlaşamayabiliriz, ama fanatik katiller karşısında bölünmüşlüğe tahammül edemeyiz. Ve aslında düşmanlarımızın sandığı kadar da bir bölünmüşlük yaşanmıyor. Sorun halkta değil, politikacılarda."

İspanya’nın uğradığı terör saldırıları sonrasında kuyruğunu sıkıştırıp kaçtığını savunan Washington Times, bu gelişmenin teröristlerin bundan sonraki eylemlerinde de örnek oluşturacağını yazıyor. Gazete, İspanya örneğinden yola çıkarak Amerikan dış politikasının belirlenmesinde tek yanlı uygulamalara karşı çıkanları ve uluslar arası topluluğun isteklerine daha fazla önem verilmesi gerektiğini savunanları sert bir dille eleştiriyor.

"Belki de Kuzey Kore’nin sağladığı nükleer bombalarla silahlanmış uluslar arası terör şebekelerinin etkin olduğu bir dönemde, dış politika, tahmin edilemeyecek ölçüde bir ölüm kalım meselesi haline gelmiştir. Bu acımasız koşullar altında, birilerinin bu ülkenin geleceğini tamamen etkisizleşmiş olan Birleşmiş Milletler’in veya hiçbir uyarıda bulunmadan savaştan kaçan müttefiklerin eline bırakmak istemesini anlamak mümkün değil."

New York Times ise Rusya’da Vladimir Putin’in zaferiyle sonuçlanan devlet başkanlığı seçimlerini değerlendiriyor. Gazete, seçimlerin adil olmadığına ilişkin eleştirileri hatırlatıyor, ancak adil bir seçim yapılmış olsaydı bile sonucun değişmeyeceğini savunuyor. New York Times, Rus seçmenin Putin’e verdiği desteği ekonomideki başarıya bağlıyor ancak bu başarının sürdürülmesi için hala yapılması gereken bazı reformlar bulunduğunu hatırlatıyor.

"Uzun vadeli ekonomik büyüme artık doğal kaynaklarla sağlanamaz. İmalat ve hizmet sektörlerini rekabetçi bir yapıya sokabilmek için, hem eğitim alanında hem de mali sistemde, Putin’in ilk döneminde ertelenen ciddi reformların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Reformların ön koşulu ise, dürüst, verimli ve şeffaf bir bürokrasi."

XS
SM
MD
LG