Erişilebilirlik

İsviçre'deki Kıbrıs Görüşmelerinde Belirsizlik - 2004-03-25


Türkiye ve Yunanistan dışişleri bakanlarının da katılımıyla İsviçre’nin Burgenstock kasabasında dün başlayan Kıbrıs görüşmelerinin ilk gününe belirsizlik hakim oldu.

Dün öğleden sonra için planlanan görüşme yapılamamakla birlikte, iki ülkenin bakanları akşam yemeğinde biraraya geldi.

Türkiye ve Yunanistan dışişleri bakanlarının, Brüksel’de düzenlenecek Avrupa zirvesi görüşmelerine katılmaları sebebiyle, bugün için dörtlü görüşme planlanmamış ve çalışmaların müsteşarlar düzeyinde devam etmesi öngörülmüştü.

Bakanların Cuma günü, Bürgenstock’a dönmesi bekleniyor.

Bu arada, Burgenstock’da bulunan, Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs özel temsilcisi Alvaro de Soto, anlaşmaya varmak için, her zamankinden daha büyük bir şans olduğu görüşünü dün yine tekrarladı.

Amerika’nın Sesi muhabirleri Türk tarafının, Kofi Annan planında yapılmasını istedikleri değişiklikleri içeren bir listeyi Birleşmiş Milletler yetkililerine sunduğunu bildirdi. Ancak Kıbrıslı bir Rum temsilci kendilerinin bu listeyi reddettiğini söyledi.

Öte yandan Türk basını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’dan İsviçre’ye nakledilen görüşmelere katılmasını rica ettiği ve Denktaş’ın da bu daveti değerlendirme sözü verdiğini bildirdi.

Yunanistan ve Türkiye başbakanları ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin de hafta sonunda görüşmelere katılması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG