Erişilebilirlik

Beyaz Saray Reddediyor - 2004-03-25


Beyaz Saray, 11 Eylül öncesi terörizmi “acil tehdit” olarak görmediği iddiasını reddetti.

Özel Soruşturma Komisyonuna ifade veren Beyaz Saray eski terörle mücadele danışmanı Richard Clarke, Bush Yönetiminin terörizmi önemli bir sorun olarak görmekle birlikte tüm uyarılarına rağmen “acil tehdit” sınıfına sokmadığını öne sürmüştü.

Clarke, Başkan Bush’u, Irak’ı işgal ederek terörle mücadeleyi zayıflatmakla da suçlamıştı.

Suçlamalara cevap veren Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleeza Rice, Clarke’ı terörle mücadele konusunda görüş değiştirdiği gerekçesiyle eleştirdi.

Rice, özel komisyon önünde kamu oyuna açık ifade vermeme kararını da savundu.

Clarke'ın İddiaları

Beyaz Saray’ın terörle mücadele alanındaki eski danışmanlarından Richard Clarke, 11 Eylül 2001’deki terörist saldırılardan önceki aylarda, Bush yönetiminin, terör tehdidini önemli olarak değerlendirdiğini ancak acil bir sorun olarak görmediğini belirtti. Richard Clarke bu açıklamayı, 11 Eylül saldırılarında yönetimin ihmali olup olmadığını soruşturan bağımsız komisyona dün ifade verirken yaptı. Clarke, son zamanda yayınlanan kitabında da aynı görüşü dile getiriyor.

Richard Clarke, Kongre’de düzenlenen özel komisyon toplantısı sırasında ifade vermeye başlamadan önce 11 Eylül saldırılarında yakınlarını kaybeden ve izleyici bölümünde oturan kişilere dönerek özür diledi ve şöyle dedi:

"Hükümetiniz size gerektiği gibi hizmet etmedi. Sizi korumakla görevli olanlar ve ben de görevimizi yerine getiremedik. Çok çalıştık ama bunun hiçbir önemi yok, çünkü başarısız olduk."

Beyaz Saray’da, dört ayrı Başkanın döneminde terörle mücadele alanında üst düzeyde görevlerde bulunan Richard Clarke, terörle mücadelenin Clinton yönetimi sırasında son derece öncelikli konu olduğunu, ancak Bush yönetiminin ilk aylarında, 11 Eylül saldırıları öncesinde terörle mücadelenin acil nitelikli bir sorun olarak görülmediğini belirtti. Clarke şöyle konuştu:

"Bush yönetimi, ilk 8 ayda terörizmi önemli ancak acil olmayan bir konu olarak gördü." Richard Clarke terörizme karşı savaşı zayıflattığını söyleyerek Başkan Bush’un Irak’ı işgal etme kararını da eleştirdi.

Clarke’ın, son zamanlarda çıkan kitabında ve kendisiyle yapılan bir dizi röportajda, Bush yönetiminin 11 Eylül’den önce El Kaide terör örgütüne dikkat etmediğini, saldırıların ardından da Irakla olası bir bağlantı bulunup bulunmadığına çok fazla önem verdiğini iddia etmesi nedeniyle, komisyon önünde bu yönde bir ifade vermesi bekleniyordu.

Beyaz Saray, iddialara sert bir şeklide karşılık vererek Clarke’ın bu seçim yılında yaptığı eleştirilerin, siyasi amaç taşıdığını iddia etti.

Beyaz Saray sözcüsü Scott McClellan, Clarke’ın, yönetimin Irak’a odaklanması nedeniyle El Kaide tehdidini göz ardı ettiği yolundaki iddialarını doğrulayacak kanıt bulunmadığını belirtti. Sözcü şöyle konuştu:

"11 Eylül saldırılarının hemen ardından öncelik, Afganistan’a, Taleban ve El Kaide’nin yakalanmasına verildi."

Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage da komisyona verdiği ifadede, 2001 yılının başlarında Bush yönetiminin terörle mücadeleye önem verdiğini belirtti. Ancak Armitage yetkililerin yeteri kadar hızlı hareket etmediğini de sözlerine ekledi.

Merkezi İstihbarat Örgütü CIA Başkanı George Tenet de Amerikan istihbarat kaynaklarının New York ve Washington’a düzenlenen saldırılar öncesinde bazı uyarılar aldığını belirtti. Ancak Tenet bu uyarıların harekete geçmek için yetersiz olduğunu vurguladı. Hem Clinton hem de Bush yönetimi zamanında görev yapan Tenet iki başkanın da terör tehdidine önem verdiğini ifade etti.

11 Eylül saldırıları öncesindeki istihbarat çalışmalarının neden başarısız kaldığını soruşturan özel komisyonun, raporunu Temmuz ayında açıklaması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG