Erişilebilirlik

Fransa'da Bomba Soruşturması - 2004-03-25


Fransız yetkililer dün Paris’in güneyindeki bir demiryolu hattında bulunan patlayıcı maddeyle ilgili soruşturmayı genişletiyor. Uzmanlar, patlayıcının cinsini belirlemek için yeni testler yapıyor. Fransa’da bir ay içinde demiryollarında ele geçirilen iki ayrı bomba, Madrid’de banliyö trenlerine yapılan saldırıların ardından Avrupa’da tansiyonun daha da artmasına yol açtı. Fransa İçişleri bakanlığı, bombanın, dün öğleden sonra Paris’le İsviçre’nin Bazel kenti arasındaki hatta bulunduğu bildirdi.

Fransız polisi, geçen ay da başka bir demiryolu hattında patlayıcı madde ele geçirmişti. A-Z-F adlı daha önce adı duyulmamış bir örgüt, bombanın tam yerini gösteren bir harita göndermişti. Geçen yıldan bu yana Fransız hükümetine yönelik ciddi tehditlerde bulunan örgütün, Fransa’dan 5 milyon dolar para talep ettiği öğrenildi. Örgüt, bu paranın ödenmemesi halinde demiryolları hatlarına yeni bombalar koymakla tehdit ediyor.

Bu ayın başında, tüm ülkedeki demiryolları tek tek gözden geçirildi, ancak patlayıcı bir maddeye rastlanmadı. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, son bulunan bombanın çeşitli kimyasal gazlardan oluştuğu ve plastik bir kabın içinde bir saate bağlanmış olarak bulunduğu belirtildi. Uzmanlar, bunun, A-Z-F örgütünün sorumluluğunu üstlendiği daha önceki bombadan farklı olduğu görüşünde. Fransız medyasında yer alan haberler göre, yetkililer son haftalarda AZF’den yeni bir bildiri gelmemesinden endişe duyuyor.

Fransa’yı alarma geçiren bu gelişmelerin yanısıra, Avrupa’nın diğer başkentlerinde de güvenlik önlemleri arttırıldı. Madrid’de 200 civarında kişinin öldüğü bombalı saldırılarla ilgili tutuklananların sayısı 12’yi geçti. Associated Press ajansı, bugün iki yeni tutuklama daha olduğunu bildirdi. Elde edilen birçok kanıt, saldırılardan El Kaide ya da bu örgütle bağlantılı islami bir grubun sorumlu olduğu gösteriyor.

Öte yandan, geçen hafta “Allah’ın Kulları” adında bir başka örgüt, Fransa Başbakanı Jean-Pierre Raffarin ile iki Fransız gazetesine gönderdiği mektupta, Fransa’ya yönelik saldırı yapmakla tehdit etti. Ayrıca, mektubun birer kopyasının müslüman ülkelerdeki Fransız elçiliklerine gönderildiği belirlendi. Örgüt, mektupta Fransa’nın devlet okullarında başörtüsünü yasaklamasını eleştiriyor.

XS
SM
MD
LG