Erişilebilirlik

'Kalıcı Barış İçin Elimizden Geleni Yapacağız' - 2004-03-24


İsviçre’deki Kıbrıs görüşmeleri bugün başlarken, dün Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül İsviçre’ye gitmeden önce Esenboğa Havaalanında bir açıklama yaptı. Gül açıklamasında, Kıbrıs toplantısında kalıcı barışın sağlanması için Türkiye’nin elinden geleni yapacağını belirtti. Türkiye’nin önem verdiği noktaları birçok fırsatta dile getirdiğini söyleyen Dışişleri Bakanı, ne pahasına olursa olsun çözüm gayreti için de olmadıklarını söyledi.

Abdullah Gül, Kıbrıs’ta varılacak anlaşmanın Avrupa Birliği hukukuna uygun olmasının şart olduğunu belirterek, 25-26 Mart’ta Brüksel’de yapılacak ve Başbakan Erdoğan’ında katılacağı Avrupa Birliği zirvesinde, Kıbrıs’ta varılacak anlaşmanın kalıcı olması icin temaslarda bulunacaklarını da söyledi. Başbakan Erdoğan ise, bu akşam saatlerinde Brüksel’deki Avrupa Birliği zirvesine katılmak üzere Ankara’dan ayrılacak.

Özkök: 'Coğrafyamızın Zorluklarını Yeneceğiz'

Bu arada, Ankara’da Pakistan Milli Günü resepsiyonunda, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ gazetecilerle sohbet ettiler ve Ortadoğu’daki son gelişmeleri değerlendirdiler. Hükümet adına Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek in katıldığı resepsiyonda, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Ortadoğu, Kafkaslar ve Balkanlardaki son olaylarla ilgili olarak “Coğrafyamızın bize getirdiği tüm zorluklara rağmen bunların üstesinden gelmeye mecburuz” dedi.

Genelkurmay İkinci Başkanı Org. İlker Başbuğ ise, Türkiye’nin Afganistan’a ek askeri kuvvet göndermesinin söz konusu olmadığını söyledi. Başbuğ, Afganistan’da yürütülen bölgesel kalkınma projeleri çerçevesinde Mezar-ı Şerif’i içine alan bir bölgenin alt yapı projelerini üstlenebileceklerini ifade etti.

Bedelli Askerliğe 'Hayır'

Bu arada, Genelkurmay çevreleri yeni bir bedelli askerlik uygulamasına kesinlikle karşı olduklarını açıkladılar. NTV televizyonuna bilgi veren Genelkurmay çevreleri, bedelli askerlikle ilgili bir çalışmanın söz konusu olmadığını, bu yönde hükümet veya Meclis’ten gelebilecek tekliflere karşı da görüşlerinin olumsuz olacağını ifade ettiler.

Bedelli askerlik yerine herkesin eşit şekilde yararlanacağı askerlik süresinde indirimin gerçekleştirildiğini vurgulayan Genelkurmay çevreleri, bu indirimden sonra çıkarılacak bir bedelli askerlik uygulamasının asker almada da önemli bir zaafiyet yaratacağını kaydettiler. Aynı çevreler, askerliğin herkes için eşit bir yükümlülük olduğunu, bedelli askerlik uygulamasının bu eşitliği ortadan kaldırdığını belirttiler.

XS
SM
MD
LG