Erişilebilirlik

CIA Başkanı: 'Teröristler Yine Saldıracak' - 2004-03-24


ABD Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’in Başkanı George Tenet, 11 Eylül saldırılarında yönetimin ihmalinin olup olmadığını soruşturan bağımsız komisyonda El Kaide’nin Amerikalılara karşı yeni terör saldırıları düzenlemeye çalışacağını söyledi.

Ancak yetkililerin önemli dersler çıkardığını belirten Tenet, yönetimin artık gelecekte girişilebilecek saldırılara daha hızlı ve daha kapsamlı karşılık verebileceğini kaydetti.

CIA başkanı Tenet, komisyon üyelerinin sorularını cevaplarken, Amerikan istihbarat kaynaklarının New York ve Washington’a düzenlenen saldırılardan birkaç hafta önce bazı uyarılar aldığını söyledi. Ancak Tenet, bu uyarıların harekete geçmek için yetersiz olduğunu vurguladı.

Tenet, alınan istihbarat bilgilerinin, yurtdışındaki özellikle de Ortadoğu’daki Amerikan çıkarlarına karşı bir saldırı düzenleneceği yönünde olduğunu kaydetti.

Tenet, terör saldırılarına ilişkin planların hazırlandığını belirterek, El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in 2001 öncesinde öldürülmesi veya yakalanması durumunda da, 11 Eylül saldırılarının önlenebileceğine inanmadığını ifade etti.

Tenet, Amerika’nın gelinen noktada teröre karşı daha hazırlıklı olduğunun da altını çizdi:

"Bir ülke olarak acımasızca saldırmanız gerekiyor. Ancak vize önlemleri, sınır güvenliği, altyapının korunması ve yurtiçi uyarı sistemi gibi konularda, hem özgürlük hem de güvenlik isteyen bir toplumun güvenliğini artıracak ve açıklarını kapatacak bir savunmanız olması gerekiyor. 11 Eylül öncesinde bu açıkları hızlı ve yeterli bir biçimde kapatamadık. Ancak bundan ders çıkardık ve üç yıl öncesine göre daha hızlı ve kapsamlı bir şekilde harekete geçmemize olanak tanıyan birbirini tamamlayıcı bir ortamda çalışıyoruz. Ve daha yapmamız gereken çok iş var.”

Komisyon üyelerine verdiği ifade izleyici bölümünde oturan 11 Eylül kurbanlarının aileleri tarafından da dinlenen Tenet, aradan zaman geçtikçe bazı insanların terör tehlikesinin ortadan kalktığını düşünmesinden endişe duyduğunu söyledi.

Teröristlerin hala Amerikalıları öldürmeyi planladığını kaydeden Tenet, gelecekte yeni saldırı girişimleri olabileceğine işaret etti:

“Yaşananların izi silindikçe insanların beş yıl geçti demelerinden korkuyorum. Durum bu değil. Saldırı geliyor. Deneyecekler ve yapacaklar. Burada olup da ailelerini kaybeden insanlar şunu bilmeli ki, çok daha iyisini yapmalıyız.”

Komisyona ifade veren bir başka isim de Beyaz Saray’ın eski anti-terör yetkilisi Richard Clarke idi.

Clarke, hafta başında yayınlanan kitabına Başkan Bush’un 11 Eylül’den önce El Kaide’ye önem vermediğini ve daha çok Irak’la arasında bağ kurmaya çalıştığını öne sürmüştü. Beyaz Saray yetkilileri ise bu iddiaları şiddetle reddediyor.

XS
SM
MD
LG