Erişilebilirlik

Avrupa Birliği'nden Microsoft'a Rekor Ceza - 2004-03-24


Avrupa Birliği, tekelleşmeyi önleyen yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle, Amerikan bilgisayar yazılım şirketi Microsoft’a 611 milyon dolar para cezası verdi.

Avrupa Birliği ayrıca, Microsoft’un, Windows işletim sistemini rakip firmaların ürünleriyle uyumlu hale getirmesini de istedi.

Avrupa Birliği Rekabet Komseri Mario Monti, Microsoft’un diğer şirketlerin ürünlerini dışladığını ve Birliğin yeni keşifler ve Avrupalı tüketicilerin yararını gözetmek için bu tür bir karar aldığını savundu:

“Yeni bir yazılım geliştiren her kesin piyasada adil bir şekilde rekabet edilmesine olanak sağlamaya çalışıyoruz.”

Microsoft, alınan karara karşı Lüksembourg’daki Avrupa Adalet Divanına başvuracağını açıkladı. Şirketin temyiz başvurusu için iki ay zamanı var.

Amerikalı şirkete verilen cezanın zararı bir yana, Avrupa Birliği Microsoft’un 90 gün içerisinde, Medya Player bulunmayan bir Windows programını piyasaya sürmesini şart koşuyor.

Microsoft Başkan yardımcısı Brad Smith, Avrupa Birliği’nin kararının üzücü olduğunu söyledi:

“Kararın, yanlış yöne doğru atılmış büyük bir adım olduğuna inanıyoruz. Karar rakiplerimize yararken, müşterilere zarar veriyor.”

Smith, kararın temyiz süreci sonuçlanana kadar uygulanmamasını mahkemeden talep edeceklerini de söyledi. Bu süreç yıllar alabilir.

Avrupa Birliği haksız rekabet komisyonu geçmişte bazı temyiz davalarını kaybetti ancak, Mario Monti bu kez durumun farklı olduğunu vurguluyor.

Monti, şirketin Windows programını farklı medya player yazılımlarıyla piyasaya sunmayı teklif ettiğini ancak önerinin Birlik tarafından reddedildiğini söyledi.

Avrupa Birliği, buna izin verilmesi halinde şirketin gelecekte dijital müzik ve video ürünlerinin elektronik kodlanmasıyla ilgili tüm kararları verebilir hale getireceğini savunuyor.

Dünyadaki kişisel bilgisayarların yüzde 90’ında Microsoft şirketinin Windows işletim sistemi kullanılıyor. Şirket alınan kararın ürünün sürekli olarak geliştirilmesine engel olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG