Erişilebilirlik

Veremden Her Yıl 2 Milyon Kişi Ölüyor - 2004-03-23


Bugün dünya veremle savaş günü... Dünya Sağlık Örgütü, etkili ve ucuz verem tedavisinin dünya çapında milyonlarca kişinin hayatını kurtardığını açıkladı. Örgütün 200 ülkede yaptığı araştırmanın sonuçları yayınlandı. Buna göre, hastalığın teşhis ve tedavisinde önemli bir ilerleme kaydedildiği anlaşılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, yeni veremle savaş programı sayesinde teşhis ve tedavi hizmetlerinden yararlananların sayısının giderek arttığını bildiriyor.

Örgütün hedefi, 2005 yılına kadar, bu bulaşıcı hastalığın yüzde yetmişini teşhis ve bunların en az yüzde 85ini tedavi edebilmek. Örgütün Veremle Savaş Programı yetkililerinden Catherine Watts, yeni projeyle önemli ilerleme sağlandığını söyledi.

Watts şöyle devam etti:

“2001 yılında hastalarımızın yüzde 82’sini tedavi ettik ki, bu yüzde 85’lik hedefimize oldukça yakın... Tanı koyma oranımız ise yüzde 37 ki, bu yüzde 70’lik hedefimizin yarısına karşılık geliyor.”

Her şeye rağmen veremle ilgili istatistikler son derece ürkütücü rakamlar içeriyor. Her yıl, dünya genelinde, 9 milyon kişi hastalığa yakalanırken bunlardan 4 milyonu bulaşıcı niteliğe sahip oluyor. Veremden ölenlerin sayısı ise yılda iki milyon.

Verem vakalarının yüzde 80’ni güney Asya, Afrika ve eski Sovyetler birliğini içerisine alan bölgede, 22 ülkede görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, özellikle bu bölgelerde, hastalığın teşhis ve tedavisi için, büyük çaba harcıyor.

Dünya sağlık Örgütü yılda 3 milyon verem hastasına sağlık hizmeti sunuyor. Bu rakam, iki yıl öncesine göre bir milyondan fazla bir artışa karşılık geliyor.

Örgüt programından yararlanan hastaların 6 aylık ilaç için ödeyecekleri para 10 Dolar seviyesinde. Doktorlar, hastaların uyarılar doğrultusunda ve titizlikle ilaçları alması gerektiğini, aksi takdirde, ilaçlara karşı gelişebilecek bağışıklığın hastalığın daha da kötüleşmesine neden olacağını vurguluyor.

Doktor Brien Williams, “hastalar düzenli olarak ilaçlarını alırsa iyileşir” diyor. Willams, örgütün stratejisini, hastalara zamanında sözü edilen ilaçları sağlamak ve hastaların bunları aldığından emin olmak şeklinde özetliyor.

Doktor Willams, verem hastalığının orta Afrika ve eski Sovyet Cumhuriyetlerinin bazıları hariç genel olarak kontrol altında bulunduğunu ancak, veremi bir tehdit olmaktan çıkartabilmek için daha bir 20-30 yıla ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

XS
SM
MD
LG