Erişilebilirlik

'Ne Pahasına Olursa Olsun Demiyoruz' - 2004-03-23


Abdullah Gül, 'Kıbrıs’ta her ne pahasına olursa olsun çözüm' görüşünü benimsemediklerini açıkladı. Dışişleri Bakanı, bu açıklamaya yarın İsviçre’de başlayacak Kıbrıs görüşmelerine katılmak üzere Ankara’dan ayrılırken yaptı. Abdullah Gül, görüşmelerde Kıbrıs Türk halkına kabul edebilecekleri bir planla referanduma gitme imkanı verileceğini umduğunu da söyledi.

Öte yandan, Kıbrıs’ta Türk ve Rum liderler İsviçre öncesi son kez görüştü. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’la Rum lider Tasos Papadopulos Şubat’tan buyana yapılan görüşmelerde ele alınan konuları gözden geçirdi. Bunlar arasında ortak devletin esasları, anayasa, harita, mülkiyet hakları, marş, bayrak ve temsil sorunları başta geliyor. Rauf Denktaş, katılmayacağını açıkladığı İsviçre dörtlü görüşmelerine Kuzey Kıbrıs Türk hükümetinin tam yetkili temsilci olacağını söyledi. Rum tarafı da İsviçre’ye şartlı olarak gideceğini açıklamıştı.

Bu arada Dışileri Bakanı Abdullah Gül başkanlığında bir heyet bugün dörtlü konferansa katılmak üzere İsviçre'ye gidiyor. Gül, dün İsviçre’de 28 Mart’ta başbakanlar düzeyinde yapılacak toplantının 29 Mart’a ertelendiğini açıklamıştı.

Konferans öncesinde Ankara’da hazırlıklar hızlanırken, dün Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal, Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Eric Edelman ve İngiltere Büyükelçiliği Maslahatgüzarı David Fitton ile görüştü. Eric Edelman, bakanlıktan ayrılırken deregasyonların öneminin farkında olduklarını ancak bu konunun Avrupa Birliği tarafından çözüme kavuşturulabileceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG