Erişilebilirlik

Ankara'dan İsrail'e Tepki  - 2004-03-23


Hamas’ın ruhani lideri Şeyh Ahmed Yasin’in öldürülmesine Ankara’dan tepkiler sert oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Şeyh Yasin’in öldürülmesinin Ortadoğu’daki barış sürecine atılmış bir bomba olduğunu belirterek, olayın barışla ilgili geleceğe yönelik umutları yok ettiğini ve intikam hissini körüklediğini söyledi.

“Olayı İsrail’i kınama tarzında telakki edebilir miyiz?” sorusuna karşılık Başbakan Erdoğan, İsrail halkını böyle bir suçlama içine almayı doğru bulmadığını belirtti. Erdoğan, bir barış süreci eğer işletilecekse bu sürecin böyle çözümlenemeyeceğini, vücudunun 2/3'ü olmayan bir insanı hedef alan bu bombaların barışa gölge düşürdüğünü, barışla ilgili geleceğe yönelik umutları da yok ettiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ise, Şeyh Yasin’in ölümüyle sonuçlanan roket saldırısını, düşmanlıkları körükleyecek bir davranış olarak nitelendirdi ve bu şekilde barışın tesis edilemeyeceğini, bir arada yaşanamayacağını ifade etti.

Terörü kimden ve ne şekilde gelirse gelsin kınadıklarını belirten Bakan Gül, intihar saldırılarının hiçbir şekilde izah edilemeyeceğini, ancak İsrail’de meydana gelen olayın da tehlikeli bir tırmanışı beraberinde getirmesinden endişe duyduklarını kaydetti.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise, Türkiye’nin taraflardan bölgenin içinde bulunduğu ağır ortamı daha da derinleştirecek ve barış vizyonunu gündemden düşürecek adımlardan kaçınılmasını beklenildiği ve saldırının şiddetle kınandığı ifadeleri kullanıldı.

XS
SM
MD
LG