Erişilebilirlik

Bush'un Terörle Mücadele Yöntemine Sorgu - 2004-03-23


Amerikan yönetiminin eski ve yeni yetkileri New York ve Washington’a düzenlenen terör saldırılarıyla ilgili soruşturmayı yürüten bağımsız komisyonda, terörle ilgili icraatlarını savundular.

Bu ifadelerin eski terörle mücadele yetkilisi Richard Clarke’ın Başkan Bush’un Irak’a gereğinden fazla odaklanarak El Kaide’nin oluşturduğu terör tehdidiyle yeterince ilgilenmediği yönündeki iddialarının ardından başladı.

Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell, komisyonda sorulyarı cevaplarken, Richard Clarke’ın iddialarının aksine Bush yönetiminin ilk günden itibaren teröre karşı mücadeleye büyük öncelik verdiğini söyledi.

"Başkan, teröristlere, özellikle de El Kaide’ye karşı daha aktif bir politika izlememiz gerektiğine ilk günden itibaren kararını vermişti. Daha 2001 ilkbaharının başında sinek avlamaktan bıktım demişti.”

Richard Clarke yeni kitabında başkanın 11 Eylül saldırılarından önce El Kaide’nin yarattığı tehditi fazla önemsemediğini, daha sonra da, bu saldırılarla Irak arasında bağlantı aramaya ağırlık verdiğini öne sürüyor.

Buna karşılık Beyaz Saray, Clarke’ın yönelttiği suçlamaları sert bir dille reddetti ve eski Beyaz Saray görevlisini kitabını satmaya çalışmak ve başkanlık seçimine müdahale etmekle suçladı.

Richard Clarke ise, bu iddialara karşı ABC televizyonunda şöyle cevap verdi:

"Bunu hayal kırıklığına uğradığım için yapmıyorum. Amerikan halkının gerçeği bilmesi gerektiğine inandığım için yapıyorum. Ve eğer bir başkası gerçeği anlatmış olsaydı, bunu yapmazdım.”

2001 terör saldırılarını soruşturan bağımsız komisyon, bu saldırılar öncesinde Clinton yönetiminin izlediği politikaları da araştırdı ve bazı eksikler olduğu saptamasında bulundu.

Komisyonun hazırladığı ön raporda, Clinton yönetiminin, terörizmle mücadelede diplomatik çabalara ağırlık verdiği, ve bunun da başarısız kaldığı belirtiliyor. Rapora göre, Clinton yönetimi, Suudi Arabistan ve Pakistan’a baskı yaparak, Afganistan’daki Taleban rejiminin Usame Bin Ladin’i kovmasını sağlamaya çalıştı ve başarılı olamadı.

Komisyon üyelerinden Demokrat partili eski Nebraska Senatörü Bob Kerrey, eski dışişleri bakanı Madeleine Albright’a Clinton yönetiminin El Kaide’ye karşı askeri güç kullanmaktan niçin sakındığını sordu.

Albright ise bu suçlamalar karşısında Clinton yönetiminin, terör tehlikesine karşı askeri, diplomatik ve yasal yollara baş vurma gibi farklı yollarla cevap verdiğini söyledi. Albright, askeri seçeneğin ise, bazı riskler taşıdığını da vurguladı.

"Rast gele bombalamaya girişmek veya askeri güç kullanmak, İslam dünyasında bizim hayatımızı, Amerikalıların hayatını daha da zorlaştıracaktı.”

Komisyon, bugün eski terörle mücadele yetkilisi Richard Clarke ile CIA başkanı George Tenet’i dinleyecek.

Komisyon 11 Eylül saldırılarıyla ilgili raporunu Temmuz ayında açıklayacak. O günlerde, Demokrat Parti’nin Başkanlık seçimi için, Başkan Bush’a karşı Senatör John Kerry’yi resmen aday göstereceği Boston Kurultay’ı toplanacak.

XS
SM
MD
LG