Erişilebilirlik

Bush Yönetimi Eleştirildi - 2004-03-22


Beyaz Saray’da eskiden terör konusunda danışmanlık yapan Richard Clarke, Bush Yönetiminin 11 Eylül önce var olan terör tehdidini görmezden geldiğini söyledi.

Eski Beyaz Saray görevlisi, Başkan Bush ve ekibinin daha çok Irak lideri Saddam Hüseyin üzerinde durduğunu, bu yüzden Amerika’da bir saldırı planlayan el Kaide ile ilgili istihbarata yeterince ilgi göstermediğini savundu.

Global Options adlı araştırma kuruluşundan Neil Livingston, 11 Eylül öncesinde ne Bush Yönetiminin ne de diğer iktidarların terörizm tehdidini ciddiyetle ele almadıklarını söyledi.

Livingston, bugün Bush Yönetimini suçlayan Clarke’in bir süre bu yönetimin içerisinde çalıştığını da vurguladı.

Bir diğer terör uzmanı Edward Haley de, Bush Yönetiminin el Kaide’ye karşı geç harekete geçtiği iddialarına katılmakla birlikte, eski Başkan Clinton’un da aynı yanlışa düştüğünü söylüyor. Haley, Yönetimlerin sorunun doğrudan üzerine gitmektense, işin kolayına kaçtığını, büyük paralar harcayıp bürokrasi içerisinde kaybolduğunu, asıl yapılması gereken şeyi, yani FBI ve CIA’yi birbiriyle irtibatlı çalışır hale getirme işini yerine getirmediğini vurguladı...

Ancak Beyaz Saray’a yönelik eleştiri ve iddialar bunlarla da sınırlı kalmadı.

Dün ABC televizyonunda konuşan Demokrat Senatör Joseph Biden, Irak savaşının, el Kaide’ye karşı Afganistan’da yürütülen mücadeleyi zayıflattığını savundu.

Biden Irak savaşı öncesinde Afganistan’a giren Amerikan yönetiminin buraya yeterli güç sevk etmediğini ve birlikleri Irak savaşına sakladığını belirtti.

Biden, Bush Yönetimini, asıl tehdide yönelik dikkatini çok kısa zamanda kaybetmekle de suçladı.

Bu arada, Cumhuriyetçi Senatör Chuck Hagel, ABC televizyonuna yaptığı açıklamada Beyaz Saray eski terör uzmanının Bush Yönetimi aleyhine iddialarının kendisini kaygılandırdığını söyledi.

Meselenin en üst düzeyde ele alınıp gerekli dikkatin gösterilmemesi durumunda işin ucunun kaybedildiğini savundu. Senatör Hagel, Clark’ın kitabındaki iddialarının buna işaret ettiğini ve Bush Yönetimi aleyhine ciddi suçlamalar olduğunu vurguladı. Bush yönetimine sahip çıkıp savunan Cumhuriyetçi senatör John McCain ise, Washington’un aldığı kararların, doğru bir siyaset izlendiğini gösterdiğini belirtti.

Senatör McCain, 11 Eylül sonrasında birçok tartışma olduğunu ve Amerika’ya karşı İran ve Suriye dahil tehdit oluşturan ülkelerin adlarının da geçtiğini ancak, Bush Yönetiminin Afganistan’a giderek el Kaide’yi buradan çıkartmasının doğru bir karar olduğunu savundu.

Beyaz Saray terör uzmanı Richard Clark’ın yeni kitabı Amerika’da bugün satışa çıkıyor. Clark kitabında 30 yıllık meslek yaşamındaki gözlemlerini anlatıyor. Richard Clark geçtiğimiz yıl emekliye ayrılmıştı.

XS
SM
MD
LG