Erişilebilirlik

Beyaz Saray'dan Savunma - 2004-03-22


Beyaz Saray, Başkan Bush’un eski danışmanlarından Richard Clarke’ın iddialarını reddetti. Clarke, Beyaz Saray’ın, 11 Eylül saldırıları öncesinde, El-Kaide’nin oluşturduğu tehdidi yeterince ciddiye almadığını iddia ediyor.

Başkan Bush’un terörle mücadele danışmanlığını yapmış olan Clarke, Amerikan CBS televizyonuna yaptığı açıklamalarda, Beyaz Saray’ın yönetimi devralır-almaz bütün dikkatini Saddam Hüseyin rejimini devirme çabaları üzerinde yoğunlaştırdığını söyledi.

Richard Clarke’a göre, bu nedenle de El-Kaide’nin büyük bir saldırı hazırlığında olduğu yolundaki istihbarat göz ardı edildi. Clarke, yeni yazdığı bir kitapta bu iddialarının yanı sıra Başkan’ın Amerika’yı teröristlere karşı koruma konusunda son derece başarısız bir politika izlediğini de söylüyor.

Eski Beyaz Saray yetkilisi, istihbarat birimlerinin Bush’a Irak’la El Kaide arasında bir bağ bulunmadığı yolunda yaptığı uyarılara rağmen Başkan’ın kendisine bu bağı bulması için talimat verdiğini de iddia ediyor. Bugün konuyla ilgili soruları yanıtlayan Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, Clarke’in iddialarını sorumsuzca ortaya atılmış yanlış görüşler olduğunu söyledi.

Başkan Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Condololeezza Rice da bugün Washington Post gazetesinde yayınlanan bir makalede iddiaları reddetti ve El Kaide’nin çökertilmesine ilişkin stratejik planın 11 Eylül saldırılarından aylarca önce Başkan Bush’un gündeminin ilk sıralarında yer aldığını kaydetti.

XS
SM
MD
LG