Erişilebilirlik

Pakistan Birlikleri Veziristan Operasyonuna Ara Verdi - 2004-03-21


Pakistan birlikleri, Afganistan sınırında bulunan Veziristan eyaletinde, radikal İslamcı militanlara yönelik operasyonununa kısa bir ara verdi. Operasyona, bölgedeki aşiret üyelerinden oluşan bir heyetin ateşkes anlaşması yapmak üzere çatışmaların olduğu alana girebilmesi için ara verildiği bildirildi.

Heyetin beyaz bir bayrakla yarın bölgeye girmesi ve militanları sakladığına inanılan diğer aşiret liderleriyle görüşmesi bekleniyor. Pakistan yönetimi, ateşkes anlaşması için üç koşul öne sürüyor. Bunlar rehinelerin serbest bırakılması, militanlara sığınak sağlayan aşiret liderlerinin ve yabancı kökenli militanların teslim edilmesi olarak sıralanıyor.

İslamabad’daki merkezi yönetimin söz geçiremediği aşiretlerin bulunduğu Veziristan eyaletinde, askerler Salı gününden bu yana evlere girerek, saklandıklarına inanılan El Kaide ve Taleban militanlarını arıyodu.

Pakistanlı bir general, daha önce haberlerde belirtildiği gibi, bölgede El Kaide’nin üst düzey üyelerinin değil, militan Özbek ya da Çeçen bir liderin saklanıyor olabileceğini kaydetti.

Hafta içinde Pakistan birliklerinin, El Kaide terör örgütünün üst düzey üyelerinden Ayman El Zevahiri’yi köşeye kıstırdıkları yolunda haberler, geniş yankı bulmuştu.

Öte yandan Amerikan Fox Televizyonu kısa bir süre önce verdiği bir haberde, Zevahiri’nin Pakistan’daki operasyonlarda öldürülmüş olabileceğini duyurdu. Haber Amerikan Savunma Bakanlığı tarafından yalanlandı.

Avustralya’da bir televizyonsa, Zevahiri’nin bir Orta Asya ülkesinde çanta içinde portatif bir nükleer silah satın aldığını öne sürdü.

XS
SM
MD
LG