Erişilebilirlik

Bütün Dünyada Savaş Karşıtı Gösteriler - 2004-03-20


Irak savaşının ilk yıldönümünde Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinde yüzbinlerce kişinin katıldığı protesto gösterileri düzenlendi.

Asya, Orta Doğu ve Avrupa’nın büyük kentlerininin yanısıra Amerika’da da savaş aleyhtarı gösteriler yapıldı.

Londra’da iki kişi dağcılık aletleriyle tarihi "Big Ben" saat kulesine tırmanarak savaşı protesto etti. Terör saldırılarına sahne olan İspanya’nın başkenti Madrit’te de savaş aleyhtarı büyük bir kalabalık toplandı.

Yetkililer, bir yıl önce savaş başlamadan yapılan gösterilere oranla bu yılki protestoların daha küçük çapta olduğunu belirtti.

Irak savaşının başlamasından bir yıl sonra, İngiltere’de hala bu konuda farklı görüşler sürülüyor. İngilizler Başbakan Tony Blair’in ABD Başkanı George W. Bush’la birlikte savaşa katılma kararı konusunda farklı görüşlere sahip.

Daha önce çok kez görüldüğü gibi Londra sokaklarında Irak savaşının birinci yıldönümünde savaş karşıtı gösteriler düzenlendi.

Tony Blair’in Saddam Hüseyin'in kitle imha silahlarını neden göstererek savaşa katılma kararına karşı duyulan şüphe, ülkedeki iç tartışmanın en büyük kaynaklarından biri.

Savaşın yıldönümü nedeniyle iki Greenpeace üyesi güvenlik görevlilerinden kurtularak Parlamento binası karşısındaki tarihi "Big Ben" saat kulesine tırmanandı ve “Gerçek Zamanı” yazılı pankart açtı.

Greenpeace örgütü üst düzey yöneticilerinden Stephen Tindale mesajın Tony Blair hükümetine yönelik olduğunu söylüyor.

Tindale şunları dedi:

"Protesto gösterilerinin amacı başbakana ve parlamento üyelerine son bir buçuk yıldır Irak konusunda aldığımız yarı gerçek ve kaçamak yanıtlardan bıktığımızı göstermek. Artık savaşa katılma nedenlerimizi tamamen açıklama zamanı geldi."

Binlerce kişinin Hyde Parkı'ndan Trafalgar Meydanı'na yürüyüşü sırasında Londra’da sokaklar trafiğe kapatıldı.

Büyük gösterilerin sona ermesine rağmen protestocular hükümete baskı yapmaya devam edeceklerini ve hiçbir yere gitmeyeceklerini söyledi.

Madrid’te geçen hafta düzenlenen terör saldırılarında ölen 200’den fazla kişiyi simgelemek amacıyla Trafalgar Meydanı'nda siyah balonlar havaya bırakıldı.

İngiltere’nin diğer bölgelerinde ve tüm Avrupa’da da benzer gösteriler düzenlendi. Roma’da on binlerce kişi gökkuşağı renkli bir bayrağın altında “Birlikte Barışa Doğru” yazılı bir pankartla kent merkezinde yürüdü.

Yunanistan’da yaklaşık 10 bin gösterici Atina’daki ABD Büyükelçiliği'ne yürüyerek Irak savaşının yanı sıra, önümüzdeki yaz yapılacak Olimpiyat Oyunları'nda NATO’nun güvenliğe yardımcı olması planlarını protesto etti.

İspanya’da da 50’den fazla yerde gösteri yapıldığı bildiriliyor.

Oslo, Paris ve Kopenhag da dahil olmak üzere birçok kentte birkaç yüz protestocu bir araya gelerek “İspanya Gibi Yapın, Askerlerinizi Geri Çekin” yazılı pankartlar açtı.

XS
SM
MD
LG