Erişilebilirlik

'PKK Konusunda ABD'yle Tam Görüş Birliği İçindeyiz' - 2004-03-19


Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Türkiye’yle Amerika arasında, PKK örgütünün tamamen etkisiz hale getirilmesi konusunda tam bir görüş birliği bulunduğunu söyledi.

Genelkurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral Peter Pace’in konuğu olarak geldiği Amerika’da temaslarını tamamlayan Orgeneral Başbuğ, Washington’daki Türkiye Büyükelçiliğinde gezisi hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.

Başbuğ, askeri yetkililerle yaptığı temasların yanısıra Washington’da, Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage, Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleeza Rice’la da görüştüğünü söyledi.

Başbuğ’un verdiği bilgiye göre, görüşmelerde Irak ve Amerika’nın Büyük Orta Doğu Girişimi üzerinde duruldu. Orgeneral Başbuğ, Türkiye’nin, Irak’ın toprak ve siyasi bütünlüğüne çok büyük önem verdiğini; Türkmenlerin güvenliği ve Kuzey Irak’ta yaklaşık 5 bin militandan oluşan PKK varlığının da Türkiye için başlıca kaygı konuları olduğunu, Amerikalı yetkililere anlattığını söyledi.

Orgeneral Başbuğ, Amerika’nın Büyük Orta Doğu Girişimi’nin özellikle terörle mücadele yönelik olması gerektiğini belirtti. Başbuğ, Türkiye’nin Orta Doğu ülkelerine model olma iddiası olmadığını, kurulduğu 1923’den beri Türkiye Cumhuriyeti’nin, laik, demokratik, sosyal hukuk devleti olarak zaten dünyaya örnek olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG