Erişilebilirlik

Türk Gazeteciler Irak'ı Anlatıyor - 2004-03-19


Irak'ta Saddam Hüseyin’in rejimine son veren askeri harekatın başlamasının birinci yıldönümünde savaş, dünyada bütün yönleriyle tartışılıyor. Irak’ta kitle imha silahlarının bulunamamasından dolayı Bush yönetimine ağır eleştiriler yöneltiliyor, Irak'ta ve diğer birçok Ortadoğu ülkesinde demokratikleşmenin sağlanamadığı dile getiriliyor. Buna karşılık Irak’ı anayasal düzene kavuşturma yolunda önemli adımlar atıldığı da vurgulanıyor.

Savaşın Irak halkı açısından önemi ise çok daha büyük. Son bir ankete göre Iraklıların yüzde 43’ü ‘savaş haksızdı’ derken yüzde 48’i savaşın gerekli olduğunu düşünüyor. Durumlarının savaş öncesine kıyasla daha iyi olduğunu söyleyenler de çoğunlukta.

Bugün İsrail’de görev yapan gazeteci Burçun İmir, Irak savaşının başladığı günlerde Bağdat’ta olan sayılı gazetecilerden ve çok az sayıdaki kadın gazeteciden biriydi.

Savaşa uzanan sürecin en hareketli başkentlerinden biri de Ankara’ydı. Türk askerinin de Amerikan birlikleriyle Irak’a girip-girmemesi, Amerikan askerlerine Türk topraklarından geçiş izni verilip verilmeyeceği tartışılıyordu. Meclis haftalar süren ve iki ülke ilişkilerinde tarihi bir dönüm noktası olan tezkereyi reddedince Kuzey cephesi açılamadı.

Washington ile Ankara arasındaki pazarlık sürecini gazeteci Yusuf Özkan anlattı.

Vatan gazetesi muhabiri Burak Kara ise savaşa objektifiyle tanıklık etti, Bağdat’ta bombardıman başladığı andan itibaren tarihi belge haline gelen binlerce kare fotoğraf çekti.

XS
SM
MD
LG