Erişilebilirlik

Bush: 'Savaş ABD'yi Daha Güvenli Hale Getirdi' - 2004-03-19


ABD Başkanı George W. Bush Irak savaşının başlamasının birinci yıldönümünde savaşın, Amerika’yı terör saldırılarına karşı daha güvenli bir hale getirdiği tezini vurguluyor. Bush, Kentucky eyaletinde Amerikan askerlerine yaptığı konuşmada da aynı konuyu işledi.

Ellerinde bayraklarla tezahürat yapan 101 inci Hava Tümeni’ne bağlı askerlere hitap eden Bush, onlara özgürlük tarihinin önemli bir döneminde görev yaptıklarını söyledi.

"21 inci yüzyılın ilk savaşında, yurttaşlarınızı acımasız düşmanlara karşı savunuyorsunuz. Yaptığınız fedakarlıklarla ülkemizi daha da güvenli hale getiriyorsunuz.”

Askerlere özgü yeşil bir uçuş ceketi giyen Bush, Irak ve Afganistan’daki yönetimlerin devrilmesindeki katkılarından dolayı teşekkür etti. Başkan Bush, bir yıl önce Birleşmiş Milletler kararlarına uyması için Saddam Hüseyin’e son bir şans verdiğini söylemiş, Irak liderinin bunu reddetmesi üzerine işgal başlamıştı.

"Bu bir yıllık süre içinde Saddam Hüseyin önce bir saraydan bir sığınağa daha sonra da bir örümcek deliğinden cezaevine gitti.”

Bush’un Irak’ın işgali için gösterdiği en büyük gerekçe Irak’ın kitle imha silahlarına sahip olduğu teziydi. Ancak savaşın birinci yıldönümünde söz konusu silahlar hala bulunamadı.

Bu durum, savaş gerekçesinin sorgulanmasını da beraberinde getirdi. Kitle imha silahların bulunması konusundaki başarısızlığa değinmeyen Bush, askerlere kendi yönetiminin, Amerikan Kongresi’nin ve Birleşmiş Milletler’in Irak’la ilgili istihbarat raporlarını incelediklerini ve bir tehdit gördüklerini söyledi.

"Bir seçim yapmam gerekiyordu. Ya çılgın bir adamın sözüne güvenecektim, ya da bu tehditleri ciddiye alıp Amerika’yı savunacaktım. Böyle bir tercih karşından her zaman Amerika’yı savunmayı seçerim.”

Bu yılki seçimlerde Bush’un rakibi olması beklenen Demokrat Partili Massachusetts Senatörü John Kerry ise, Bush’un Irak’ın silahları konusunda Amerikalıları yanlış yönlendirdiğini söyledi. Washington’daki bir üniversitede konuşan Kerry, Bush’un şimdi de seçmenleri Irak’ın yeniden inşası konusunda yanılttığını belirtti.

"Hala Irak’ta saplanmış durumdayız ve yönetim inatla uzun süredir müttefikimiz olan önemli ülkeleri bizden uzaklaştıracak başarısız politikaları sürdürüyor. Ortadaki manzara, ufukta sonu görünmeyen biçimde sürekli can kaybı ve Amerikalı vergi mükelleflerinin omzundaki yükün giderek artmasıdır.”

Kasım ayındaki seçimde askerlerin oylarını almaya çalışan Kerry, asker ailelerinin yaşam koşullarını geliştirecek bir planı da gündeme getirdi. Başkan Bush ise, askerlerin maaşını üç kez artırdığını ve üslerdeki barınma ve eğitim koşulları için ayrılan ödeneği yükselttiğini hatırlattı.

101'inci Hava İndirme Tümeni, 60 askerle Irak’ta en fazla kayıp veren tümen konumunda bulunuyor. Başkan Bush ve eşi, askerlerle birlikte yemek yedikten sonra hayatını kaybeden bazı askerlerin aileleri ile bir araya geldi.

Bush, teröristlerin Ortadoğu’da demokrasinin yükselmesinin kendi cazibe ve etkinliklerinin çökmesi anlamına geldiğini bildiklerini söyledi.

Teröristlerin, Amerika’nın kararlılığını her gün sınadıklarını ve bu iradenin sağlamlığını öğrendiklerini belirten Bush, teröristlerin başarısızlığa uğrayacağını ve Amerika’nın kendileriyle, ne pahasına olursa olsun, savaşacağını ifade etti.

XS
SM
MD
LG