Erişilebilirlik

19 Mart 2004 - 2004-03-19


Kosova’da Arnavutlarla Sırplar arasında tırmanan gerginlik Amerikan basınında da yankı buluyor. Yaşanan şiddet olaylarını değerlendiren Washington Post gazetesi, Kosova’da kalıcı bir barış sağlanmadıkça Balkanlar’a istikrar gelmeyeceği görüşünde. Amerika'nın eski Ankara Büyükelçisi Morton Abromowitz imzalı makalede, Karadağ ve Kosova’nın ayrılmasıyla Sırbistan’ın da reformlarını daha kolay gerçekleştireceği ve bölgedeki gerginliğin azalacağı yorumu yapılıyor.

Batı, farklı etnik gruplardan oluşan bir Kosova, birleşik bir Sırbistan-Karadağ-Kosova ve Avrupa Birliği’nin Balkanlardaki bütün siyasi sorunları çözeceği hayallerinden vazgeçmedikçe şiddet sona ermeyecektir. Farklı etnik gruplardan oluşan bir Kosova fikri, ne yazık ki tamamen hayal olmuştur. Artık Kosova’nın ayrılmasını düzenleme zamanı gelmiştir. Kosova sorununun çözümü aciliyet kazanmıştır ve ileriye giden yol bir an önce açılmalıdır.

New York Times gazetesi, Irak savaşının başlamasının birinci yıldönümünde, Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in savaşla ilgili bir makalesine yer veriyor. Amerikan askerlerinin daha önce Kore savaşında ve İkinci dünya savaşında görev yaptığını hatırlatan Rumsfeld, özgürlüğün bir bedeli olduğunu belirtiyor.

Terör, kitle imha silahları ve bunları kullanan ülkelerin bulunduğu bir dünyada, özgürlüğün savunulması için bu tehlikelere karşı tavır alınması şarttır.. Irak’ta 12 yıl boyunca 17 ayrı Güvenlik Konseyi kararıyla savaştan kaçınması için dünya Saddam Hüseyin’e her fırsatı tanıdı. Amerikalılar kolay kolay savaşa girmez ama özgürlüğü de hafife almaz. Irak’ta özgürlük ve egemenlik kök saldıkça ve bu ülke Ortadoğu’da örnek bir ülke haline geldikçe, bu çabaların haklılığı da ortaya çıkacak. Tıpkı Kore, İtalya, Almanya ve Fransa’daki çabaların haklılığının bugün ortaya çıkması gibi.

Boston Globe ise, Madrit’te geçen hafta meydana gelen bombalı saldırılardan hareketle El Kaide’nin örgütlenme yapısını mercek altına alıyor. Teröre karşı savaşta son 2,5 yılda bir çok liderini ve militanını kaybeden El Kaide’nin hala etkinliğini koruduğunu vurgulayan gazete, bunu örgütün ideolojisini yayma becerisine bağlıyor.

Son 2 buçuk yılda üslerini ve liderlerinin bir çoğunu kaybeden normal bir örgüt etkinliğini yitirmiş olurdu. Ama Madrit’teki saldırıların baş şüphelisi olan El Kaide normal bir örgüt değil. El Kaide, bir mafya yapılanmasına benzemiyor. Bir mafya ailesinin üyelerini yakalarsanız veya öldürürseniz, örgütün varlığı ortadan kalkar. Ancak 11 Eylül’den bu yana El Kaide örgütü, ideolojik bir harekete dönüştü. İnsanları ele geçirmek nispeten kolay olsa da, düşüncelerin yayılmasını önlemek o kadar kolay bir iş değildir.

İsrail’in son günlerde Gazze’de yoğunlaştırdığı operasyonlarını ele alan Christian Science Monitor, bugün bölgede yaşananlarla 3 buçuk yıl önce Güney Lübnan’da yaşanalar arasında bir benzerlik kuruyor. Hizbullah’ın, İsrail’in Güney Lübnan’dan çekilmesini kendi zaferi olarak ilan ettiğini hatırlatan gazete, İsrail’in Filsitinli örgütlere benzer bir zafer duygusu yaşatmamak için Gazze’den çekilmeden önce saldırılarını daha da yoğunlaştırmasının beklendiğini yazıyor.

İsrailli askeri yetkililer, Filistin tarafında savaşı tırmandırma eğilimi olduğunu belirtere,k Hamas’la diğer örgütlerin İsrail’i geri çekilmeye kendilerinin zorladığını söyleyebilmek için bir rekabet yaşandığını ifade ediyor. İsrail’i asıl korkutan şey, geri çekilmenin bir yenilgi olarak algılanması.

XS
SM
MD
LG