Erişilebilirlik

'Suriye Kürt Kimliğini Tehlike Olarak Görüyor' - 2004-03-18


Salı günü Suriye’nin kuzeydoğusunda güvenlik güçlerinin Kürt göstericilere açtığı ateş sonucunda bir çok kişi hayatını kaybetti.

Yüzlerce kişinin katıldığı gösteri, Saddam Hüseyin’in 16 yıl önce Kuzey Irak’ta Kürtlere karşı kimyasal saldırı düzenlemesinin yıldönümü nedeniyle düzenlenmişti.

Geçen hafta bir futbol maçı sırasında Araplarla Kürtler arasında başlayan olayların ardından Kürtlerle Suriye polisi arasında günlerdir şiddetli çatışmalar yaşanıyor. En az 12 kişinin öldüğü olayların ardından polisin Kürtlerin düzenlediği cenaze törenine ateş açması yeni ölümlere neden oldu.

Suriye hükümeti ölenlerin sayısıyla ilgili açıklama yapmadı ancak Çarşamba günü yaşanan şiddet olaylarını duyuran Suriye resmi haber ajansı Ortadoğu’da egemenlik kurmaya çalışan güçleri sorumlu tuttu.

Londra’daki Kürt İnsan Hakları Projesi sözcüsü Rochelle Haris, Suriye yönetiminin Kürt kimliğini bir tehlike olarak gördüğünü söyledi.

Haris şunları dedi:

"Devlet açısından bir tehlike olarak görülüyorlar, çünkü Suriye’deki Kürtlerin kuzeydoğudaki Kürt bölgesinde ayrı bir devlet kurmak istediği düşünülüyor. Bu nedenle Suriyeli yetkililer, bölgenin ekonomik açıdan istikrara kavuşmaması için bilinçli olarak yatırım yapmıyor. Suriye’de Araplarla Kürtler arasında ciddi bir gerginlik yaratıldı. Sadece Kürt olmalarından dolayı tehdit olarak görülüyorlar.”

Haris, yakın tarihteki bu en ciddi huzursuzluğun tırmandığını ifade etti.

Türkiye’deki Kürtlerin de dayanışma amacıyla sınırı geçmek istediğini söyleyen Haris, Türk askerlerinin bunu engellediğini öne sürdü.

İran ve Belçika’daki Kürtler de Suriye’yi protesto amacıyla gösteriler düzenledi.

Şam’daki Suriye İnsan Hakları Derneği başkanı Haitham El-Maleh, bazı Kürtlerin komşu Irak’ta yaşanan gelişmelerden etkilendiğini söyledi:

"Irak’taki yeni anayasa Kürtlere bütün yasalara itiraz hakkı veriyor. Bu nedenle Suriye’deki Kürtler’in, bir kısmı, harekete geçmek için doğru zamanın geldiğini düşünüyor. Hepsi aynı düşüncede ya da aynı yönde hareket etmiyor.”

Amerika da, Suriye’nin Kürtlere yönelik tavrını eleştirdi. Hafta başında Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Adam Ereli, Şam yönetimini daha fazla tanınmak ve Suriye toplumuna entegre olmak isteyen bir azınlığa karşı sert önlemler uygulamaktan kaçınmaya çağırdı.

Uluslar arası Af Örgütü de, Suriye’den gözaltına alınan ve aralarında 14 yaşındaki çocukların da bulunduğu yüzlerce Kürt’ün nerede tutulduğunu açıklamasını istedi. Örgüt gözaltındakilere kötü muamele yapılmaması uyarısında bulunarak bunun şiddet olaylarını artırabileceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG