Erişilebilirlik

Erdoğan İsviçre'ye Gidiyor; BM Denktaş'a Çağrıda Bulundu - 2004-03-18


Türkiye ve Yunanistan başbakanları dörtlü Kıbrıs görüşmeleri için İsviçre’ye gidiyor.

Recep Tayyip Erdoğan ve Kostas Karamanlis, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın 23 Mart’ta Luzern kentinde başlayacak Kıbrıs zirvesine katılmaları için yaptığı daveti kabul etti.

Erdoğan ve Karamanlis, önce Dışişleri bakanları düzeyinde başlayacak dörtlü görüşmelere 28 Mart’ta katılacak.

Yunanistan, Başkan Bush’un başbakan Karamanlis’i arayarak Kıbrıs konusunu görüştüğünü açıkladı. Öteyandan, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı Mehmet Ali Talat, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın zirveye katılmama kararının sürpriz olmadığını ve herşeyin İsviçre’ye bırakıldığını açıkladı.

İsviçre zirvesinin sonuçlanacağı 31 Mart’ta dördüncü Annan planının ortaya çıkacağını belirten Başbakan Talat, bu tarihten sonra referandum için kampanya başlatabileceklerini söyledi.

Bu arada Birleşmiş Milletler, Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın İsviçre zirvesine katılmama konusunda aldığı kararı gözden geçirmesini istedi.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Kieren Prendergast Perşembe günü İsviçre’de yapılacak toplantıya katılmayan bir liderin, Kıbrıs’ı birleştirme sürecinin dışında kalacağını söyledi.

Denktaş, önceki gün Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmaz tutum sergilemesini protesto amacıyla İsviçre toplantılarını boykot edeceğini açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Kıbrıs Rum tarafının 1 Mayıs’ta Avrupa Birliği’ne katılmasından önce tarafları birleştirecek bir anlaşma sağlamaya çalışıyor.

XS
SM
MD
LG