Erişilebilirlik

Amerika: 'İran Dünyayı Kandırıyor' - 2004-03-17


Uluslar arası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed el Baradey, İran’ın nükleer programının barışçı olduğunu kanıtlamak için, Tahran’ın işbirliğinin esas olduğunu söyledi.

Diğer taraftan, Uluslar arası Atom Enerjisi Dairesi’nde Amerika’yı temsil eden büyükelçi Kenneth Brill, İran’ın nükleer programının barışçı olduğunu kanıtlaması için daha çok çaba harcaması gerektiğini söyledi.

Büyükelçi Tahran’ın dünyayı kandırmaya çalıştığını ve kurumla işbirliği yapmadığını da savundu.

Büyükelçi Kenneth Brill, Atom Enerjisi Dairesi yönetim kurulundaki 35 ülkenin temsilcilerinin çoğunun İran’ın nükleer programından kaygı duyduğunu söyledi. Brill, bu kaygılara, Tahran’ın bundan önceki aldatmacalarının neden olduğunu vurguladı:

Amerikalı diplomat, örnek olarak, Kalaye Elektrik Şirketinin İranlı yetkililerce basit bir saat fabrikası ve depo olarak tanımlandığını ancak daha sonra, bu tesiste nükleer malzemeyi silaha dönüştürmek amacıyla santrfüj denemeleri yapıldığının anlaşıldığını kaydetti. Tahran, nükleer programının barışçı olduğunu savunurken, Amerika bu ülkenin nükleer silah geliştirmeye çalıştığını iddia ediyor.

Amerikan Temsilcisi Kenneth Brill, İran Hükümetinin denetçilerin tesislere girmesine izin vermeden önce, denetlenecek binalardaki malzemeyi dışarı çıkarttığını, tesisleri boyattığını, buralarda yürütülen faaliyeti gizlemek için çeşitli yollara başvurduğunu söyledi. Buna rağmen Uluslararası Atom Enerji Dairesi uzmanlarının, gerçek durumu gösteren kanıtlar bulduğunu anlatan Brill, İran’ın, delilleri ortadan kaldırmak için zaman kazanmaya çalıştığını ve denetimleri geciktirdiğini savundu.

Amerikalı diplomat, İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Dairesiyle Libya’nın yaptığı gibi bir işbirliğine girmediğini, bunun da kaygı yarattığını vurguladı.

Kenneth Brill, işbirliği yapmayışından, İran’ın saklayacak bir şeyinin olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Yönetim Kurulu, İran konusunu görüşmek üzere Haziran ayında yeniden biraraya gelecek.

XS
SM
MD
LG