Erişilebilirlik

Powell-Karzai Görüşmesinde Yardım Sözü - 2004-03-17


Dışişleri Bakan Powell, başkent Kabil'deki temaslarında daha çok terörizmle mücadele ve el Kaide lideri Üsame bin Ladin’in yakalanması üzerinde durdu. Powell'in Devlet Başkanı Hamid Karzai ile görüşmesinde Afganistan’daki imar çalışmaları ve seçim hazırlıklarına da değindiği öğrenildi.

Bakan, bu ay sonunda Berlin’de yapılacak bağışçı devletler konferansında, Amerika’nın Afganistan için 1 milyar Dolar daha yardım taahhüdünde bulunacağını açıkladı. Bu parayla birlikte Amerika, bu yıl içinde Afganistan’daki imar çalışmalarına toplam 2 milyar Dolar katkıda bulunmuş olacak.

Karzai ise, seçimlerle ilgili hazırlıkların sürdüğünü ancak yaklaşık 10 milyon seçmenden ancak 1 milyonunun kütüğe kaydedilebildiğini söyledi. Afganistan Devlet Başkanı, bu nedenle yaz başında yapılması planlanan genel seçimlerin Temmuz hatta Ağustos’a ertelenebileceğini bildirdi.

Öte yandan, Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Karzai’yle görüştükten sonra Kabil'de yaptığı açıklamada, Pakistan’ın sınır boyundaki operasyonlarını memnunlukla karşıladığını söyledi. Operasyonlar sırasında Pakistan ordusunun kayıp vermesine üzüldüğünü belirten bakan, yarın İslamabad’da Devlet Başkanı Pervez Müşerref’le yapacağı görüşmede konuyu gündeme getireceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı, Pakistan’ın sınır boyundaki bölgelerin Taleban tarafından üs olarak kullanılmasına göz yummayacağının anlaşıldığını belirtti ve “ Amerikan birliklerinin sınırın Afganistan tarafındaki operasyonları da giderek artıyor. Ancak sınırın iki tarafında iki ayrı egemen devletin bulunduğunu unutmuş değiliz.” dedi.

XS
SM
MD
LG