Erişilebilirlik

Annan: 'ETA Konusunda Aceleci Davrandık' - 2004-03-17


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Güvenlik Konseyi’nin, geçen hafta Madrit’te girişilen saldırılar nedeniyle ayrılıkçı BASK örgütü ETA’yı kınamakta aceleci davrandığını ve bu hatadan ders alınması gerektiğini söyledi.

İspanya’nın Birleşmiş Milletler büyükelçisi de Konseye bir mektup yollayarak, yapılan hata nedeniyle özür diledi.

Genel Sekreter Kofi Annan, Güvenlik Konseyi üyelerinin, Madrit’te 201 kişinin ölümüne neden olan saldırıları üzerine onayladıkları ve Bask terör örgütü ETA’yı sorumlu tutan karar tasarısı nedeniyle üzüntü duyduklarını belirtti. Karar, saldırıdan sadece birkaç saat sonra onaylanmıştı.

Diplomatlar, oybirliğiyle alınan ve konseyin sempatisini yansıtan kararın İspanyol hükümetinin isteği üzerine ETA’yı da içerdiğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Madrit’teki yetkililerin bu hata nedeniyle özür dilediklerini söyledi.

"Konsey üyelerinin bu konudan rahatsız olduklarını biliyorum. İspanyol hükümeti üyelere, ETA örgütü konusunda kötü niyetle hareket etmediğini belirten bir mektup yolladı, başlangıçta samimi olarak ETA’dan şüphe duyduğunu belirtti. Bence bu tecrübeden Konsey üyeleri dahil olmak üzere herkesin gereken dersi çıkarması gerekir."

Birleşmiş Milletler sözcüsünün açıklamasına göre, İspanya Büyükelçisinin Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mektupta, soruşturmanın daha sonraki aşamasında saldırılarda, bazı yabancı ülke vatandaşlarının rolü olduğunun ortaya çıktığı belirtiliyor.

Genel Sekreter Kofi Annan, Madrit hükümetinin, olaydan sonra bir suçlu ilan etme konusunda aceleci davranmasının, birkaç gün sonra yapılan genel seçimi kaybetmesinde önemli bir etken olduğuna inandığını belirtti.

"Seçimin bu şekilde sonuçlanmasında halkın, hükümetin kendilerine yeterli bilgiyi vermediği şeklindeki şüphesinin rolü olduğu biliniyor. Ayrıca İspanya halkının büyük bölümü Irak savaşına karşıydı ve terörist saldırıdan sorumlu olduğunu ilan edenlerin açıklamaları, halka, bu savaşı hatırlattı...”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Madrit saldırılarından sonuç çıkarmada dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Annan saldırıların, terörle mücadelede uluslararası işbirliğini güçlendirmek gerektiğini açıkça ortaya koyduğunu da belirtti.

XS
SM
MD
LG