Erişilebilirlik

Zapatero'dan 30 Haziran Şartı - 2004-03-16


İspanya'nın yeni başbakanı, Irak’taki koalisyon kuvvetleri, Birleşmiş Milletler’in kontrolü altına girmezse, 30 Haziran tarihine kadar birliklerini Irak’tan geri çekeceğini açıkladı. Geçen Perşembe günü İspanya’da yapılan terörist saldırıların siyasi etkileri, bu ülkenin yanı sıra diğer ülkelerde de devam ediyor. Özellikle Avrupa ülkeleri, terörizm karşısındaki zayıflıklarını ölçmeye çalışıyor.

Birçok İspanyol, Madrit’teki terörist saldırıların, Başbakan Jose Maria Aznar’ın Irak’ta Amerika öncülüğündeki koalisyona katılma kararının bir sonucu olduğunu düşünüyor.

Halkın bu yöndeki inancının bir sonucu olarak, Aznar hükümeti, savaşa katıldığı için görevden uzaklaştırılan ilk hükümet oldu. Londra’da yayınlanan Financial Times gazetesinin Brüksel bürosunu yöneten George Parker bu konuda şunları söylüyor:

"Bu seçimin sonucunu, El Kaide’nin yaptığına inanılan terörist saldırının tayin ettiğine hiç kuşku yok. Bu sonuç doğrudan doğruya İspanya’nın Amerika’nın öncülüğündeki Irak savaşını desteklemesine bağlıdır."

İspanyolların çok büyük bir çoğunluğu savaşa karşı çıkarken, yeni Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero Irak’taki bin üç yüz kişilik kuvvetin tümünü geri çekeceğini söylüyor. Bu kuvvetler Birleşmiş Milletler’in yönetimine geçmediği taktirde seçim öncesi verdiği bu sözü yerine getireceğini belirten Zapatero, işgalin başarılı olamadığını da savunuyor.

Amerika’da ise, 11 Eylül’den sonra kurulan Ülke İçi Güvenlik Bakanlığı’nın müsteşarı Asa Hutchinson, 200 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıların El Kaide Terörist örgütünün işi olduğunu gösteren kanıtlar karşısında, şöyle konuştu:

"Bu saldırılarda bir çeşit el Kaide bağlantısı olduğuna biz de inanıyoruz. Bu bağlantının boyutları ve sorumluluğun tümünün kime ait olduğu ise, daha henüz belirlenmiş değil."

Avrupa ülkeleri de tehdidi ciddiye almaya başladı. Saldırılardan hemen sonra İspanyol hükümet yetkililerinin sorumluluğu, Bask ayrılıkçı örgütü ETA’ya yükleyen açıklamaları, öteki hükümetler açısından etkinliğini artık yitirmiş gözüküyor. Avrupa Birliği bakanları kıtanın terörizme karşı zafiyetini Cuma günü yapılacak yüksek düzeydeki toplantıda ele alacak. İngiliz Güvenlik Danışmanı Glenmore Trenear Harvey, Amerika’nın öteki müttefiklerinin de kısa süre içinde, teröristler tarafından hedef alınabileceğini söyledi:

"2004 yılı içinde İngiltere’de ciddi bir terörist saldırı girişimi olmasını kesinlikle bekliyorum."

Bush yönetimi ise, İspanya seçim sonuçlarını, terörizme açılan mücadelede geri bir adım olarak kabul etmediğini açıkladı. Bununla birlikte Irak’ın işgalinin birinci yıl dönümünü, harekatın başarısını gösterecek bir dizi faaliyetle anmaya hazırlanan Bush yönetimi için, yakın müttefik Aznar hükümetinin seçimi kazanamaması, büyük bir kayıp oldu.

XS
SM
MD
LG