Erişilebilirlik

Irak'ta İşgal Bir Yaşında - 2004-03-15


Bağdat’ta dün, iki ayrı yola yerleştirilen bombaların patlaması sonucu 4 Amerikalı asker öldü.

Bu arada, Amerikan Televizyonları, Irak’ın işgalinin birinci yıl dönümünde, özel programlarla işgalin birici yılını değerlendirdi.

Bush yönetiminin üst düzey yetkilileri bir yılda kaydedilen gelişmeler hakkında halka bilgi verdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik danışmanı Condolezza Rice, Dışişleri Bakanı Colin Powell ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, çıktıkları televizyon programlarında, geçen bir yılın ardından, dünyanın bugün daha güvenli bir yer olduğunu belirtti.

Condolezza Rice, Saddam Hüseyin Yönetimi altındaki Irak’ın Kuzey Kore’den daha büyük bir tehdit olduğunu vurguladı.

Rice, Irak’ın acil bir tehdit olduğuna bugün de inandığını, ancak bugün Irak’la ilgili kaygıların ortadan kalktığını söyledi.

Bir başka televizyon kanalında soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Colin Powell da, Irak’ın işgalini meşrulaştıran istihbarat bilgilerini savundu ve Bush Yönetiminin, şu ana kadar kitle imha silahları bulunamasa da, istihbarat bilgilerini abarttığı iddialarını reddetti.

Powell, silahların Irak’ta belki de bulunamayacağını ancak Amerika’nın bunu bilerek Birleşmiş Milletler’e gitmediğini söyledi. Bakan, ülkesinin elindeki en iyi istihbaratı kullandığını ve kimseyi yanıltmaya çalışmadığını vurguladı.

Amerika Dışişleri Bakanı Powell, geçen bir yılda Irak’ta önemli ilerlemeler sağlandığını ve ülkenin demokrasi ve egemenlik devrinin olacağı Haziran ayına doğru ilerlediğini belirtti.

Benzer bir değerlendirmeyi, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de yaptı ve Irak’ın doğru yolda olduğunu vurguladı.

Bakan Irak güvenlik kuvvetlerinin oluşturulmasında iyi bir ilerleme sağlandığını, 200 bin Iraklının eğitilerek gerekli ekipmanla donatıldığını söyledi. Rumsfeld, ülkede Koalisyon askerlerinden çok Iraklı güvenlik kuvvetlerinin öldüğünü de kaydetti.

Irak’ın işgalinin birinci yıl dönümü nedeniyle Başkan Bush da Perşembe günü Kentucky Fort Campbell’e giderek bir askeri hastanede tedavi gören askerleri ziyaret edecek, ardından Irak ve Afganistan savaşlarına katkı sağlayan ülkelerin büyükelçilerine hitaben bir konuşma yapacak.

XS
SM
MD
LG