Erişilebilirlik

İspanya Irak'tan Asker Çekmeyi Düşünüyor - 2004-03-15


İspanya’nın yeni başbakanı, seçim kampanyasında vaat ettiği gibi 1300 İspanyol askerini Irak’tan çekeceğini açıkladı.

Dünkü seçimleri kazanan Sosyalist İşçi Partisi Genel Başkanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, bu konudaki nihai kararını başbakanlık görevini devralıp, siyasi danışmanlarıyla görüş alış-verişi yaptıktan sonra vereceğini de söyledi.

Zafer konuşmasına, geçen hafta Madrid’deki terörist saldırılarda ölenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunarak başlayan Zapatero, ülkenin barış ve huzura ihtiyacı olduğunu bildirdi; terörle mücadelenin öncelikleri arasında olduğunu söyledi.

Seçimleri kazanan Sosyalist İşçi Partisi Genel Başkanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, tüm partileri bu hedef doğrultusunda birleştireceğini de açıkladı.

İspanya’da halkın büyük çoğunluğu hükümetin Irak Savaşı’nı desteklemesine karşı çıkıyordu. Dün yapılan genel seçimlerde oyların yüzde 43’ünü muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi, yüzde 38’ini ise iktidardaki muhafazakar Halkçı Partisi aldı. Sosyalistler parlamentodaki sandalyelerin 164’ünü kazanarak, sandalye sayısı 148 düşen Halk Partisi’ne karşı çoğunluğu elde etti. Terörist saldırılardan önceki kamu oyu yoklamaları, iktidardaki Halkçı Parti’nin üçüncü kez seçimi kazanacağını gösteriyordu.

El Kaide Öne Çıkıyor

Madrid’de, geçen Perşembe günü yaklaşık 200 kişinin öldüğü bombalı saldırılardan el Kaide örgütü sorumlu tutuluyor.

Washington Post gazetesinin haberine göre, ilk soruşturma ve tutuklanan 3 Faslıyla 2 Hintliden elde edilen bilgi, saldırıların çokuluslu bir el Kaide hücresi tarafından sonra yapıldığını gösteriyor.

Avrupa ve Arap ülkelerinin istihbarat birimleri, saldırılarda Suudi Arabistan ve Kuzey Afrika ülkelerinden başka dinci militanların da rol oynadığına inanıyor.

Bu arada, saldırıların intihar eylemi olmadığı, bombaların uzaktan kumandayla patlatıldığı belirlendi ki bu, örgütün, teknik açıdan, sanıldığından çok daha tehlikeli olduğu şeklinde yorumlanıyor.

Öteyandan Almanya, Avrupa Birliği güvenlik yetkililerini el Kaide’nin oluşturduğu tehdidi değerlendirmek üzere acil toplantıya çağırdı.

XS
SM
MD
LG