Erişilebilirlik

İspanya'da 5 Müslüman Tutuklandı - 2004-03-13


İspanya İçişleri Bakanı Angel Acebes, başkent Madrid'deki Perşembe günkü saldırıların soruşturması çerçevesinde 5 kişinin tutuklandığını açıkladı.

Acebes, tutuklananlardan 3'ünün Faslı, 2'sinin Hintli olduğunu belirtti; ayrıca Hint kökenli 2 İspanyon vatandaşı hakkında da tutuklama emri çıkartıldığını kaydetti.

Bakan Madrid'de tutuklanan kişilerle ilgili herhangi bir örgütün adını vermedi ve bu kişilerin sahte cep telefonu kartları bulundurduklarını kaydetti.

Saldırıların olduğu günün akşamında Londra merkezli bir gazeteye gönderilen mesajda El Kaide'nin sorumluluğu üstlendiği iddia edilmişti. Amerikalı yetkililer, mesajın gerçek olup olmadığından emin olmadıklarını söylüyor.

İspanya İçişleri Bakanı Angel Acerbes, bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada ise, hükümetin zanlılar listesinde ayrılıkçı Bask örgütü ETA'nın baş sırada yer aldığını söylemişti. Bakan olası El Kaide bağlantısının da araştırıldığını, iki ipucunun dikkatle incelendiğini belirtmişti.

Bunlardan birinin patlamalarla ilgili olarak şüphe üzerine aranan ve içinde fünyeler ve Arapça bir kaset bulunan minibüs. İçişleri Bakanı, minibüsün patlamalara hedef olan trenlerden dördünün yola çıktığı Alcala de Henares kasabasında bulunduğunu söylemişti.

İncelenen diğer ipucu ise trenlerde bulunan ve içinden paket bombalar çıkan sırt çantaları. Çantalarda bombaların yanı sıra cep telefonları ve temas kurmak için kablo bulunduğu da belirtiliyor.

Madrid’de bir radyo istasyonu, adını açıklamadığı bir istihbarat yetkilisinin bir araya getirilen delillerin saldırıların radikal İslamcılar tarafından gerçekleştirildiğine işaret ettiğini söylediğini duyurdu.

İçişleri Bakanı Angel Acebes, trenlere bombalı saldırılarla ilgili olarak görgü tanıklarının teröristleri gördüğünü söylediğini açıkladı.

Görgü tanığı olduğu bildirilen bir kişi, patlamaların meydana geldiği trenlerin hareket noktası olan Alcala de Henares kentinin istasyonunda, 11 Mart sabahı saat 7 sıralarında bir minibüs içinde şüpheli 3 kişi gördüğünü belirtti.

Bu arada Bask medyasında çıkan haberlerde militan örgütün saldırıların sorumluluğunu reddettiği bildiriliyor. Saldırılar İspanya'nın kuzeyinde yer alan Bask bölgesinde de sokak gösterileriyle protesto edildi.

Madrit’te Perşembe günkü terör saldırılarında yaşamını yitirenler için cenaze törenleri düzenleniyor. Saldırılarda hayatlarını kaybeden 200 kişiden büyük bölümü toprağa verildi.

Seçim kampanyalarının saldırılar nedeniyle son günlerde durdurulmasına rağmen İspanya’da yarın genel seçimler yapılacak.

Saldırıları kimin düzenlediği tartışmalarının seçim sonuçlarına büyük etkisi olabileceği belirtiliyor.

Öte yandan saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı 200’e yükselirken, yaralanan bin 500’e yakın kişiden 260’ının hastanelerdeki tedavisinin sürdüğü, bazılarının hayati tehlikeyi atlatamadığı bildiriliyor.

Hükümet yetkilileri ve siyasi parti liderleri, saldırıyı kimin yaptığına ilişkin değerlendirmelerinde, 'El Kaide veya ETA'nın bu katliamı yapmış olması bir şeyi değiştirmiyor. Masum sivil vatandaşların hayatına mal olan bir terör eylemi düzenlenmiştir. Şimdi sadece teröre kurban gidenlerin ailelerine ve yakınlarına destek olup, dayanışmamızı göstermemiz gerekir' dediler.

Saldırılar, dün İspanya genelinde düzenlenen ve 10 milyondan fazla kişinin katıldığı terör karşıtı gösterilerde kınanmıştı.

Bu arada İngiltere Başbakanı Tony Blair, Madrid’deki saldırıların ardından teröre karşı sert tepki gösterilmesi çağrısı yaptı.

Blair saldırıların genel seçimlerden birkaç gün önce düzenlenmesinin rastlantı olmadığını, “bağımsızlık ilkelerine, demokrasiye ve adalete” karşı olan teröristlerin bir mesaj amacı taşıdığını belirtti.

İrlanda Başbakanı Bertie Ahern de, saldırılarda ölenler anısına Avrupa Birliği ülkelerini, gelecek Pazartesi günü üç dakikalık saygı duruşuna çağırdı.

Ulusal yasta olan 43 milyon nüfuslu İspanya’da yarın genel seçimler yapılacak. 33 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede 350 sandalyeli meclis üyeliği için 883 aday, 208 sandalyeli senato için de 929 aday yarışıyor.

XS
SM
MD
LG