Erişilebilirlik

İran: 'İşbirliğine Son Verebiliriz' - 2004-03-11


İran, Amerika’nın Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi üzerindeki baskısı devam ederse daireyle işbirliğine son vereceği tehdidinde bulundu.

İran’ın Daire nezdindeki temsilcisi Piruz Hüseyini Washington’un, İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili karar tasarısında metnin sert ifadeler taşıması için Avrupa ülkelerine aşırı derecede baskı yaptığını iddia etti. İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi de, Atom Enerjisi Dairesi’yle işbirliğine son verebilecekleri tehdidinde bulundu ve uranyum zenginleştirme programlarına yeniden başlayacaklarını söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell ise kongre’de katıldığı bir oturumda İran’ın nükleer programlarına ilişkin karar tasarısıyla ilgili gelişmeleri değerlendirdi.

Amerika’nın Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi karar tasarısında uzlaşma için geri adım atması, Amerikan gazetelerinde Bush Yönetimi’nin İran konusunda yumuşadığı yorumlarına yol açtı.

Ancak dün Kongre’de konuşan Dışişleri Bakanı Colin Powell, Amerika’nın tavrında en küçük bir değişiklik olmadığını ve İran’ın nükleer silah programına son vermesini istemeye devam ettiklerini söyledi.

Temsilciler Meclisi Tahsisatlar Altkomisyonu’nda konuşan Powell, tasarıda Amerika’nın çıkarlarının korunduğunu ve metinde Avrupa ülkelerinin bakış açısının da yansıtıldığını vurguladı:

Powell, tasarı metnine Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin bir sonraki toplantısında İran’ın nükleer çalışmalarını yeniden gözden geçirmesi ve gerekirse konuyu Güvenlik Konseyi’ne havale edip-etmeme kararını vermesi yönünde şartlar koyulmasında ısrar ettiklerini de kaydetti.

Karar tasarısı bu hafta 35 üyeli kurumun yönetim kurulunda oylanacak. Tasarıda İran, nükleer faaliyetleri ile ilgili bilgileri söz verdiği halde tam olarak açıklamadığı için kınanıyor. Tasarı diğer taraftan, İran’ın habersiz denetimleri kabul eden anlaşmayı imzalamasından duyulan memnuniyeti de dile getiriyor.

Viyana’daki yetkililer tasarının Amerika’nın kaygılarını ve Avrupa ülkelerinin uzlaşmacı tavrını yansıtması açısından dengeli olduğunu belirtiyor.

Bakan Powell, Amerika’nın kararlılığının, Rusya’nın İran’la nükleer işbirliğine daha dikkatli bakmasına, Avrupa Birliği’nin konu ile ilgilenmesine ve Uluslar arası Atom Enerjisi Dairesi’nin İran’ın yaptığı bildirimdeki eksikleri ortaya çıkarmasına neden olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı, İran’ın isteksizlikle de olsa, üzerindeki baskılar nedeniyle nükleer faaliyetlerini açıklar hale geldiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Powell, Amerika’nın şu ana kadar gelinen noktadan tam olarak memnun olmadığını ancak İran’ın da bir yıl öncesine kıyasla elini kolunu sallayarak nükleer programına devam edemediğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG